L’exconseller Santi Vila ha sortit poc abans de les 14,15 h d’aquest divendres de la presó d’Estremera. A primera hora del matí, la seva defensa havia dipositat al compte de dipòsits i consignació de l’Audiència Nacional la fiança de 50.000 euros, després que la magistrada Carmen Lamela decretés únicament per a ell presó eludible amb fiança.

És el primer que ha quedat en llibertat provisional, després que aquest dijous la magistrada enviés a presó incondicional Junqueras i set consellers més. En la interlocutòria, però, la magistrada va deixar clar que, tot i sortir de la presó, se li retirarà el passaport, no podrà sortir de l’estat, haurà de comparèixer cada 15 dies al jutjat i haurà de deixar constància d’un domicili, un telèfon i una persona de contacte perquè la magistrada el pugui localitzar si és necessari.

Als afores de la presó, on s’han quedat els altres consellers empresonats (Junqueras, Forn, Rull, Turull, Romeva i Mundó) Vila ha dit que es troba bé, tot i que “molt fatigat”. L’exconseller ha lamentat que l’empresonament de membres del govern és “una situació impròpia d’una societat del segle XXI” i que les mesures cautelars són “desproporcionades”. Vila també ha fet una crida a “les forces polítiques d’Espanya perquè posin fi a aquesta situació”.