Els infants han tornat a l’escola aquest dilluns sense que s’hagin produït incidències destacables. Per primer cop en tres anys no hi ha restriccions per la covid ni tampoc vagues educatives, desconvocades després de l’acord entre el govern i els sindicats.

Molts dels alumnes de l’Escola Mas Casanovas, al barri del Baix Guinardó, han arribat aquest matí contents al centre. Hi ha qui ha passat nervis durant la nit i ha dormit amb els pares i d’altres que han arribat eufòrics a l’escola perquè celebraven el seu aniversari. La majoria de famílies han celebrat que s’hagi avançat l’inici de curs perquè els nens tenen massa temps de vacances. Alguns, però, consideren que les vacances escolars encara són massa llargues.

Setembre amb jornada intensiva i tardes de lleure

El curs ha començat abans que mai, aquest 5 de setembre a les escoles i el 7 als instituts, i amb un nou format de jornada intensiva durant tot setembre. Els escolars fan classe fins a la una de la tarda i, si dinen a l’escola, poden fer activitats de lleure gratuïtes fins a l’hora de recollida habitual. Segons el govern, el 100 % de les escoles públiques tenen garantit el servei de monitoratge finançat pel Departament d’Educació i podran cobrir les tardes a tots els centres.

Avançament del curs escolar històric

L’avançament de classes es compensa amb dos festius. Aquest moviment en el calendari va desfermar la indignació sindical al març. Aquest fet i la implantació dels nous currículums va fer enutjar la comunitat educativa, que el curs passat va convocar nou vagues educatives i protestes al carrer, entre acusacions al conseller de falta de diàleg.

Nou curs sense vagues, de moment

Després d’un curs 2021-22 marcat pel conflicte, les classes s’han iniciat en un clima molt més relaxat i sense vagues. La clau, l’acord entre Educació i govern, que preveu incorporar 3.500 docents al gener. Això permetrà que mestres i professors tinguin una hora més de coordinació setmanal per organitzar les classes.

Aquesta mesura era la principal petició sindical i bloquejava les negociacions fins que finalment es va arribar a una entesa aquest dijous, que el govern va qualificar “d’històrica, amb un rècord en la plantilla de professionals docents”. Tot i aquest acord, els sindicats volen continuar negociant un augment de la inversió educativa i millores laborals abans del 2023.

D’altra banda, el govern ha donat l’ordre als centres de no fer el 25 % de les classes en castellà. Segons la Generalitat, el nou marc normatiu català fa innecessària l’aplicació d’aquestes quotes i és incompatible amb el compliment de la nova regulació.

Nous currículums a primària i secundària

En l’àmbit pedagògic, la novetat principal és que els centres estrenaran continguts, tant a educació primària com a l’ESO.

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha explicat aquest dilluns que d’aquí a dues setmanes s’aprovarà el text definitiu dels currículums i que això no suposa cap problema per als docents, perquè poden treballar amb normalitat fins que s’aprovi.

Però no tots els centres introduiran els nous currículums, ja que tenen un any de marge per aplicar aquests canvis implantats per la LOMLOE. L’objectiu és avançar cap a un aprenentatge per competències, més transversal i menys memorístic. En el cas del batxillerat, no hi ha moratòria i s’estrenaran els temaris perquè els alumnes que comencin ara batxillerat ja hauran de fer la nova selectivitat el 2024.

Dos centres públics nous a Barcelona

En aquest curs estrena instal·lacions l’Institut Angeleta Ferrer, després d’anys d’espera. L’antiga Escola Projecte (Sarrià – Sant Gervasi) s’integra a la xarxa pública i passa a ser l’Institut Escola Projecte. Amb aquesta incorporació ja són sis els centres de la ciutat que han passat d’escola concertada a pública.

Dos centres més es transformen: l’Escola Prosperitat i l’Institut Galileu Galilei (Nou Barris) es fusionen en l’Institut Escola El Molí i l’Escola Cintra s’integra a l’Escola Sant Josep de Gràcia.

Hi ha quatre centres que han tancat portes a la ciutat: l’Institut Joan Coromines, en què l’alumnat s’ha integrat a l’Institut Escola Arts (Sants); l’Institut Comas i Solà (Sant Andreu), i les escoles concertades Roig Tesàlia (Horta-Guinardó) i Mary Ward (Sarrià – Sant Gervasi) en què la titularitat ha decidit cessar l’activitat lectiva.

Menys alumnat i grups reduïts I3

El curs 2022-2023 s’inicia amb una ràtio de fins a 22 alumnes en el 92 % dels grups d’I3. Com va passar el curs passat, disminueixen les ràtios a I3 a causa de la davallada de la població escolar i de l’increment de grups a l’escola pública. Aquesta reducció de ràtios a l’I3 és enguany, a més, generalitzada a tots els centres de Catalunya. El total de l’alumnat per al curs 2022-2023 és de 169.314 a Barcelona, amb 4.614 alumnes menys que el curs passat, tot i que són dades provisionals.