vaga ensenyament setembre 2022

Punt final a mesos de desacords entre els sindicats i el Departament d’Educació. Quan falten pocs dies per a l’inici del curs escolar 2022-23, els representants dels docents han acceptat l’oferta d’última hora de la conselleria i han desconvocat la vaga a l’ensenyament del 7 i 28 de setembre. Educació els va oferir aquest dimecres contractar al gener 3.500 nous professionals perquè professors i mestres puguin fer una hora lectiva setmanal menys, tant a educació primària com a secundària: una proposta que el govern de la Generalitat de Catalunya va posar sobre la taula i que els sindicats, després de valorar-la, han decidit acceptar de forma unitària.

Així ho han escenificat aquest dijous després de la reunió de mediació al Departament de Treball aquesta tarda. Els representants dels docents demanaven que la contractació dels docents fos ja per aquest setembre, però finalment serà a partir del gener del 2023. Les dues parts han signat l’acord davant dels mitjans de comunicació.

Els punts principals de l’acord

Els detalls es coneixeran en uns minuts, durant la roda de premsa prevista a Treball. betevé ha pogut saber que l’acord inclou:

  • Desconvocar la vaga els dies 7 i 28 de setembre.
  • Reduir una hora lectiva als mestres de forma estructural a partir de l’1 de gener: cost econòmic anual de 67 milions d’euros.
  • Reduir una hora lectiva de forma estructurals als professionals de secundària i de règim especial a partir de l’1 de gener.
  • Adquirir el compromís de negociar la resta de reivindicacions laborals a la mesa sectorial al llarg del primer trimestre del 2023.

170 milions de pressupost

Sobre els detalls de l’acord, la conselleria ha proposat que els professionals de secundària puguin passar de fer 19 a 18 hores lectives setmanals i que els de primària en facin 23 en lloc de 24, i recuperar així una hora de coordinació que els professionals defensen que “és molt necessària” per fer reunions de claustre i tenir temps per preparar les classes. Per poder-ho fer, Educació vol contractar 3.500 nous docents (2.009 professors de secundària i 1.463 mestres de primària) amb un pressupost de 170 milions d’euros.

Així, es posa punt final al conflicte obert entre sindicats i Educació que ha marcat l’últim curs escolar. Les tensions van iniciar-se quan Educació va anunciar l’avançament del curs i l’aplicació del nou currículum a primària i secundària. Unes reformes que els sindicats van considerar imposades i precipitades i que van portar a convocar fins a 9 vagues docents i diverses protestes, algunes de les quals van concentrar més de 20.000 docents, al passat mes de març.