Les famílies dels 269 alumnes del centre concertat Roig Tesalia, al Baix Guinardó, viuen amb nerviosisme l’anunci de tancament de l’escola el curs que ve. betevé ha pogut saber que el Consorci d’Educació ja els ha ofert escollir centre abans que s’obri el període de preinscripció per garantir-los una escola de proximitat. Per això, tindran dret preferent a les places vacants que quedin a les escoles i instituts de proximitat, tant públics com concertats. Una decisió que han de prendre de forma imminent, abans del 4 de febrer, fet que ha generat inquietud en algunes de les 165 famílies del centre, també preocupades per si hi haurà prou places per a tothom.

Des de l’AFA del centre es mostren indignats davant la proposta del consorci. Segons l’AFA, “el consorci tracta els infants com a números” i demana que es puguin matricular els alumnes per grups sencers a altres centres, perquè els infants puguin seguir junts. Una mare de l’escola qualifica com a “penós” el termini d’una setmana per haver de buscar escola nova. A les famílies els preocupa no poder escollir una escola que els agradi: “Són unes opcions que no ens convencen, que nosaltres hem escollit una escola familiar, petita, catalana, laica, i ens estan oferint macroescoles, religioses, de quatre línies que no volem”, diu Gemma Andreu, de l’AFA de l’escola.

La davallada d’alumnat, al darrere del tancament

El centre Roig Tesalia, d’una sola línia, actualment té 13 cursos repartits entre educació infantil, primària i ESO. La davallada de la natalitat ha fet caure la matrícula en els últims anys, i això ha posat en una situació delicada al centre, que ja fa temps que treballa per donar viabilitat al projecte. Ara, coincidint que la direcció es jubila, finalment han optat per tancar a partir del curs 2022-2023. En un comunicat, el Consorci d’Educació ha informat que l’escola no s’ha integrat a la xarxa pública perquè no es compleixen les condicions.

Preinscripció preferent per als alumnes

Des del Consorci d’Educació se subratlla que es farà un acompanyament personalitzat a les famílies per facilitar aquest procés d’escolarització, tant perquè puguin conèixer les escoles del barri com per inscriure’ls. Al centre s’habilitarà una unitat de suport per orientar les famílies i acompanyar-les mentre duri el procés. Se’ls recomana escollir almenys cinc centres, mirant abans les vacants disponibles.

Entre els dies 7 i 11 de febrer, ja presentades les sol·licituds, se’ls assignarà plaça. Si hi ha més oferta que demanda, per desempatar, el Consorci ja ha explicat que donaran prioritat a les famílies amb germans i també faran un sorteig per ordenar les sol·licituds. Finalment, si les famílies no hi estan d’acord, poden participar en el procés ordinari de preinscripció, però perdran la reserva de plaça preferent.