Les famílies del Col·legi Mary Ward, a Sant Gervasi – Galvany, estan indignades. Dimecres, 15 de juny, els va caure la notícia bomba del tancament de l’escola per al curs vinent. La Fundació Narcís Jubany, de la qual depèn el Col·legi Mary Ward, va assegurar que era per motius econòmics, però les famílies no entenen per què s’ha hagut de fer el tancament d’una manera tan precipitada, amb només 15 dies per trobar una altra escola per als seus fills.

Demanen poder entrar a la primera opció escollida

Davant del Col·legi Mary Ward, el tema de conversa entre els pares de l’escola és indubtablement el tancament imminent del centre educatiu. Fa dos dies, els seus fills tenien una escola amb 83 anys d’història amb la qual estaven encantats i, ara, estan buscant desesperadament un altre centre que els faci el pes.

El Consorci d’Educació ha obert un procés extraordinari d’escolarització que s’iniciarà el 20 de juny i acabarà el 30 per garantir, assegura, l’escolarització de tot l’alumnat. Les famílies de l’escola reivindiquen poder tenir prioritat en aquestes circumstàncies excepcionals. “Demanem al Consorci que tots els alumnes sense excepció puguin accedir a la primera opció que escullin”, reclama Carla Lladó, mare de l’escola.

Convençuts que hi ha gat amagat

La Fundació Narcís Jubany, de la qual depèn el Col·legi Mary Ward, va assegurar a les famílies que tancava per motius econòmics. Davant d’això, els pares van proposar pagar més per posposar el tancament, almenys fins a l’any 2023, però la fundació s’hi va negar de manera rotunda. Les presses per tancar i un expedient obert al Cadastre des del març del 2022 fan sospitar a moltes de les famílies que es vulgui vendre l’edifici a la clínica Plató, just al costat.

“Està demanat un canvi d’ús de l’edifici, és a dir, que canviaria de ser una escola a ser alguna cosa que no sabem. Això jo crec que és un punt important que estem intentant entendre per saber què hi ha darrere d’aquest tancament“, explica la presidenta de l’AMPA del centre, Catarina Font. El departament d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona, però, assegura que ningú no ha sol·licitat cap llicència d’obres ni un canvi de planejament per a aquesta finca.

Alguns pares, reunits davant el Col·legi Mary Ward

Les famílies del centre també han explicat a betevé que prendran accions legals per aquest tancament tan sobtat de l’escola, tot i que són conscients que la resolució segurament arribarà massa tard, quan ja haurà començat el nou curs escolar. Ara, apunten, la seva lluita ha de ser amb el Consorci, perquè els permeti entrar a la primera opció escollida.

50 professionals al carrer

A més del maldecap de les famílies també hi ha el maldecap dels professionals. Maria Bocanegra fa 30 anys que hi treballa fent la neteja de les instal·lacions i lamenta la situació. “Som molts treballadors que ens trobarem a l’atur ara. Em fa ràbia com s’ha gestionat perquè si t’ho diuen o et van avisant ho veus venir, però això ha estat de la nit al dia que ens han deixat al carrer”.

La pèrdua d’una comunitat

I al final els alumnes, a qui ha causat un gran trasbals. L’alumna Lena Dieke explica que fa 11 anys que està al col·legi i ha crescut aquí. Des que es van assabentar de la notícia ella i els seus companys han plorat molt ja que, explica, per ella és com perdre la seva segona família. L’alumna Clàudia de Val explica que està “trista i preocupada: trista perquè està en aquest col·legi des de molt petita i els trobaré a faltar a tots i preocupada perquè no sé a quin col·le podré anar“.