(ACN) Fa dies que el personal d’infermeria de l’atenció primària ha notat un repunt de positius de covid, sobretot en persones no vacunades. Per això, la vicepresidenta de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC), Ester Gimenez, ha demanat al govern obrir la vacunació ràpidament també per als menors de 30 anys. “A tothom que vulgui vacunar-se”, ha dit a l’ACN. Gimenez ha explicat que fa un mes que tenen més feina perquè fan doble prova, antígens i PCR, per l’avenç de la variant delta, i ha recordat que això passa quan encara no han pogut recuperar l’atenció al malalt crònic. Amb tot, no preveu que hi hagi una onada comparable a les anteriors, tot i que estan en expectativa del que pugui passar.

Sobrecàrrega de feina des de fa 10 dies

Gimenez ha explicat que l’augment de positius es nota des de fa uns 10 dies i això fa que el col·lectiu estigui alerta. Aquest repunt està portant també un increment de la càrrega de feina a l’atenció primària, on tornen a fer més proves a tothom que té símptomes compatibles amb el coronavirus. A més, els positius s’estan concentrant en el col·lectiu jove, que majoritàriament no acaba a l’hospital sinó que és atès per l’atenció primària.

Foto: Laura Guerrero
Infermera administrant la vacuna a un noi (Foto: Laura Guerrero)

“Que qui es vulgui vacunar, es pugui vacunar”

“Hem de vacunar a tothom com més aviat millor”, reivindica la vicepresidenta de l’AIFiCC. Gimenez ha assegurat que els professionals estan preparats i ha afegit que de la proporció de gent vacunada dependrà l’evolució actual. També apunta que estan notant més reticències a vacunar-se en els col·lectius de joves, i insisteix que la línia de treball ara hauria de ser “que qui es vulgui vacunar, es pugui vacunar”. De fet, Salut està estudiant poder vacunar de cop la franja d’edat dels 16 als 29 anys pel repunt dels contagis.

Creu que si s’aconsegueix avançar ràpidament en la vacunació, l’impacte es podria quedar en tres o quatre setmanes, però si es retarda caldrà veure com evoluciona la pandèmia.

Recuperar l’atenció al malalt crònic

La reducció de la càrrega de proves de covid va baixar durant unes dues o tres setmanes, però de seguida van tornar a pujar. Per això, encara no han pogut tornar a fer el seguiment als pacients crònics, a molts dels quals fa temps que no veuen i als quals necessiten dedicar-hi més temps.