Imatges de la Policia Nacional del material intervingut a la presumpta organització criminal que concertava parelles de fet fraudulentes per regularitzar estrangers

La Policia Nacional ha desarticulat una organització criminal que, presumptament, es dedicava a concertar parelles de fet fictícies. L’objectiu d’aquesta xarxa, segons la policia, era “regularitzar ciutadans estrangers”. Durant l’operació s’han detingut vuit persones, entre les quals hi ha els principals responsables de la trama, segons ha explicat la policia. També s’han escorcollat un despatx professional a l’Esquerra de l’Eixample i un habitatge.

La policia ha explicat que la investigació es va iniciar el setembre del 2020, quan els agents “van tenir coneixement de l’existència d’una suposada assessoria” que tramitava targetes de familiar comunitari. Després d’un rastreig de les sol·licituds en van detectar un total de 683 de presentades entre el 2017 i el 2020.

En un nombre important dels casos, els agents asseguren que van comprovar que l’assessoria havia mediat per obtenir el pagament per la concertació d’una relació fictícia, amb l’única finalitat d’aconseguir el permís de residència.

8.000 euros per “trobar parella”

Segons la policia, l’organització investigada cobrava als ciutadans estrangers en situació irregular entre 6.000 i 8.000 euros. Aquest preu incloïa la realització i acompanyament de tots els tràmits administratius necessaris, com el padró, la notaria o el Registre de parelles estables de Catalunya.

La policia ha explicat que aquest “paquet” fins i tot comprenia “l’assessorament per superar les entrevistes i controls policials que habitualment es fan a petició de la Subdelegació del Govern per valorar la veracitat del vincle al·legat per a l’obtenció de la targeta de familiar comunitari“.

D’altra banda, segons els agents, la presumpta organització criminal “disposava d’una bossa de ciutadans comunitaris, disposats a constituir-se com a parella de fet de persones irregulars i que cobraven al voltant d’uns 3.000 euros. A més, aquestes persones adquirien el compromís de romandre inscrits com a parella el temps suficient per no aixecar sospites i així burlar els controls policials administratius”.