Rambla primer dia sense mascareta

En aquesta pàgina hem seguit en directe l’última hora sobre el coronavirus a Catalunya del 29 de juny. Aquest dimarts Barcelona ha duplicat els positius i supera els 2.000 contagis setmanals. Tot i aquest increment, però, el govern català ha anunciat que no es planteja imposar mesures més restrictives tret que hi hagi un increment important d’ingressos als hospitals.

Últimes notícies del coronavirus del 29 de juny

Casos, PCR, hospitalitzacions i UCI

Des de l’inici de la pandèmia del coronavirus, els positius amb una prova superen els 647.898 a Catalunya. Entre el 21 i el 27 de juny es van detectar 6.240 positius. Segons l’últim balanç de Salut, hi ha467 persones ingressades als hospitals. A les UCI hi ha 136 pacients crítics. La darrera setmana es van notificar nou persones mortes i des de l’inici de la pandèmia són  22.263 persones.

BALANÇ D’ESPANYA: 3.799.733 casos confirmats (PCR i TA) i 80.829 morts
BALANÇ DE CATALUNYA: 647.898 casos (PCR i TA) i 22.263 morts

22:00
   

Fins aquí el seguiment en directe del coronavirus a Catalunya

A aquesta hora deixem el seguiment minut a minut de l’actualitat sobre la covid a Catalunya i a Barcelona. Tornarem demà! Moltes gràcies per seguir-nos. 

21:57
   

Restauradors i hotelers lamenten la caiguda d’ingressos d’aquest Mobile World Congress

L’edició del 2021 del Mobile World Congress, amb menys visitants i un format mig presencial mig virtual per la pandèmia, s’està traduint en una caiguda d’ingressos per als sectors econòmics vinculats al congrés, com els taxistes. Un altre exemple són els restaurants i hotels de l’entorn de la Fira de Barcelona, que, en els dies més forts del congrés, s’han trobat amb els menjadors mig buits i sense cap dels espais per a grups reservats com en edicions anteriors.

21:45
   

La FECASARM celebra que s’obri la vacunació per als joves, però reclama tests previs per accedir als locals

La Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals (FECASARM) celebra que s’obri la vacunació per als joves d’entre 16 i 29 anys com a una mesura per combatre l’augment de contagis en aquesta franja d’edat. Tot i això, alerta que aquesta no és una solució “immediata” al problema, ja que fins que no s’assoleixi la vacunació del 70 % d’aquest col·lectiu amb la pauta completa passaran prop de dos mesos. Per aquest motiu, l’entitat ha reclamat implementar tests previs per accedir als locals d’oci nocturn per detectar casos en una fase precoç de la cadena de contagis i aïllar-los. “Si ens tanca, l’oci nocturn il·legal i descontrolat augmentarà encara més”, alerta el secretari general de l’entitat, Joaquim Boadas.

21:33
   

El govern vol recuperar un 70 % de les classes presencials a les universitats

El govern català ja prepara un pla sectorial que preveu una presencialitat del 70 % a les universitats el curs vinent. Així consta en un document provisional que han rebut els centres universitaris. Si finalment s’acaba aprovant, la situació seria molt diferent a la del curs actual, que s’ha fet de forma telemàtica o amb un format híbrid, però amb un percentatge de presencialitat molt reduït per la pandèmia. La decisió final s’ha de prendre en les properes setmanes, abans que els estudiants hagin de formalitzar les matrícules.

universitat classe

21:20
   

El Telèfon de l’Esperança i el de Prevenció al Suïcidi van rebre un 52 % més de trucades l’any 2020

Durant el 2020 hi va haver més de 150 trucades diàries des de Barcelona i rodalia al Telèfon de l’Esperança i al nou Telèfon de Prevenció del Suïcidi. És un 52 % més de l’habitual. Més de 55.000 trucades en total que han buscat una veu anònima en un moment de crisi emocional. Les persones que hi truquen solen ser joves entre els 18 i els 39, o bé, majors de 65 anys. Són algunes de les dades analitzades per l’Observatori de l’Esperança per reflexionar, posar en context i proposar millores en l’atenció a les persones que hi truquen.

21:12
   

La vacuna de Moderna també és efectiva contra les variants noves de la covid

La farmacèutica Moderna ha anunciat que la seva vacuna contra la covid també neutralitza les variants emergents del coronavirus, en referència a les mutacions sorgides a Uganda, Nigèria o Angola, i contra la variant delta. “Hem de ser proactius a mesura que el virus  evoluciona. Seguim compromesos amb l’estudi de les variants emergents, generant dades i compartint-les. Aquests resultats reforcen la confiança en què la vacuna de Moderna hauria de seguir protegint contra les noves variants detectades”, ha declarat el director general de la companyia, Stéphane Bancel.

21:03
   

Les empreses petites aprofiten l’absència de les grans marques per brillar al MWC 

Aquest 2021 el Mobile World Congress celebra una edició del tot anòmala. La pandèmia ha obligat a endarrerir el congrés i a adaptar-ho a les mesures anticovid. Marques com Vodafone, Samsung, Sony o Nokia han decidit no assistir-hi presencialment i això ha rebaixat el nombre d’assistents (amb un descens també del negoci que deixa a Barcelona). Però l’absència de grans marques també té una part positiva: les petites empreses poden lluir més la seva feina.

Gossos robot de vigilància presentat al Mobile World Congress

20:52
   

Brussel·les planteja l’ús del passaport sanitari per garantir “l’accés segur” a activitats culturals

La Comissió Europea vol donar una altra utilitat al passaport sanitari, a banda de garantir la mobilitat segura dins la UE. En una proposta per a la reobertura “segura” de les activitats culturals, l’executiu comunitari apunta a l’ús del certificat de la covid com a possible solució dels estats per “simplificar les formalitats” per participar en aquests esdeveniments. A més, recomana promoure la vacunació de les persones que treballen en equipaments culturals i assenyala l’ús de mascaretes per part del públic com a “mesura complementària important”.

teatre

20:38
   

Espanya supera els 17 milions de persones amb pauta completa

Aquest dimarts, Espanya ha superat els 17 milions de persones amb la pauta de vacunació completa. Des de l’inici de la campanya, el 27 de desembre, s’han injectat més de 40,5 milions de dosis i segons el Ministeri de Sanitat, actualment, hi ha 25 milions de persones amb una punxada, és a dir un 52,7 % de la població. 

20:21
   

Quan arribarà la immunitat de grup?

La immunitat de grup estava prevista per a finals d’estiu, quan el Govern espanyol calcula que s’haurà vacunat el 70 % de la població. El govern de la Generalitat va avançar aquesta data al juliol. Aquests objectius només es podran assolir si es confirma l’augment del ritme de vacunació. Si agafem el nombre de vacunats amb primera dosi de l’última setmana confirmada a Catalunya (290.356 persones, del 19 al 25 de juny) la xifra del 70 % s’aconseguiria a principis d’agost del 2021

primer dia sense mascaretaa

20:05
   

La Vila de Gràcia, entre els 15 barris més tocats per la covid l’últim mes 

Durant el mes de juny, Nou Barris torna a destacar com un dels districtes més afectats, ja que quatre dels cinc barris amb la taxa més alta pertanyen a Nou Barris. Però entre els 15 més tocats per la pandèmia hi ha novetats com la Vila de Gràcia, Pedralbes, Sarrià, Sant Gervasi – la Bonanova o Hostafrancs. A l’extrem oposat, i amb una taxa que és vuit vegades menor que la dels barris més afectats, hi consta Montbau. El segueixen Can Peguera, Canyelles, el Coll i la Vall d’Hebron, amb menys de 120 positius per cada 100.000 habitants.

 
19:52
   

10 CAP de Barcelona es mobilitzen per defensar la sanitat pública en una “jornada de lluita”

Una desena de CAP de Barcelona organitzen protestes a les portes d’aquests centres sanitaris en una “jornada de lluita” convocada per un centenar d’entitats en defensa de la sanitat pública i l’atenció primària. La mobilització s’emmarca en un dia de concentracions i aturades descentralitzades per tot Catalunya, amb mig centenar d’accions i amb reclamacions que han rebut el suport de més de 100 entitats veïnals, socials i polítiques.

19:39
   

La taxa de contagi a Catalunya se situa en l’1,35

La taxa de contagi Rt, l’índex que indica a quantes persones pot encomanar la malaltia un positiu per covid-19, es va situar en l’1,35 amb data del 25 de juny, la xifra més recent publicada per Salut. Així doncs, ja fa nou dies que l’indicador supera l’1.

19:26
   

Com  puc demanar el certificat covid digital de la UE?

El certificat de la vacuna de la covid a Catalunya es pot obtenir des de l’aplicació La Meva Salut i funcionarà com a acreditació digital per circular dins de la UE. Des del dia 8 de juny ja es pot descarregar el document que demostra que ja es té la vacuna de la covid administrada, que s’ha fet una PCR negativa en els dies previs o que ja s’ha passat la malaltia. En aquesta pàgina te’n donem tots els detalls

19:13
   

La triatló de Barcelona tornarà el 10 d’octubre 

Barcelona tornarà a celebrar la triatló el 10 d’octubre. La prova estarà marcada per les mesures anticovid, ja que es limitarà el nombre de participants a 2.000 esportistes participants i tindrà protocol sanitari per evitar contagis. Les inscripcions s’obriran el 5 de juliol i enguany la competició se celebrarà en dues proves diferents: una de popular i la Copa d’Europa de Triatló, en què participaran atletes internacionals. En referència a les mesures sanitàries, el director d’esdeveniments i promoció esportiva del consistori, Gabi Arranz, ha explicat que estan sent “prudents” perquè volen tenir una tardor “plenament esportiva”. “Volem tornar, però volem tornar segurs”, ha conclòs.

Triatlo barcelona

18:58
   

Vallbona, el barri lliure de covid

Durant el mes de juny, la taxa de casos per cada 100.000 habitants s’ha mantingut a Sant Antoni i a la Clota i a la resta ha baixat. El barri on les dades han disminuït més és Vallbona, l’únic territori lliure de covid al juny perquè no s’hi ha detectat cap positiu al llarg del mes. A continuació, la baixada de casos ha estat més gran a Can Peguera, Can Baró, Canyelles, la Vall d’Hebron i el Congrés i els Indians.

Vallbona

18:45
   

Espanya notifica 7.091 casos més de covid-19 i 40 defuncions

El Ministeri de Sanitat ha comunicat 7.091 contagis, 3.799.733 des de l’inici de la pandèmia. D’aquests, 3.911 han estat diagnosticats en les últimes 24 hores. Aquesta xifra suposa un augment dels positius que es reflecteix en la incidència acumulada a 14 dies, que supera els 106 casos per cada 100.000 habitants. El balanç d’aquest dimarts incorpora com a novetat l’evolució de la incidència acumulada per franges d’edat. Tal com passa a Catalunya, els sectors de població més afectats pel coronavirus actualment són els de 12 a 19 anys, amb 243 casos per cada 100.000 habitants en 14 dies, i els de 20 a 29 anys, amb 251 positius. 

Pel que fa a les defuncions, el país ha registrat 80.829 morts per covid, 40 més que en el balanç anterior. 

18:29
   

22.265 morts per covid des de l’inici de la pandèmia a Catalunya 

Des de l’inici de la pandèmia han mort 22.263 persones segons les funeràries. Es confirma que 14.173 s’han produït en hospitals i centres sociosanitaris (64 %); 4.566, en residències de gent gran (21 %); 1.182, en domicilis (5 %), i 2.344 són casos no classificables per manca d’informació (11 %). Sobre aquests últims casos, Salut va assegurar que treballaria per reduir-ne el nombre, ja que es tracta de defuncions que s’acaben reclassificant posteriorment i, això, pot esbiaixar el significat de les dades i l’evolució.

18:13
   

L’OMS recomana seguir duent mascareta davant de la variant delta, també als vacunats

Just quan Espanya ha decidit relaxar l’ús de la mascareta en espais a l’aire lliure, les autoritats sanitàries mundials llancen un missatge d’alerta: l’OMS recomana seguir duent mascareta per protegir-se de la variant delta, també a aquelles persones que ja estan vacunades amb la pauta completa. I no només això, sinó que “ho hem de fer molt més meticulosament”, ha avisat Mike Ryan, director executiu d’Emergències Sanitàries de l’OMS: “Hem d’intensificar el que hem estat fent fins ara, sent més curosos i diligents”.

mascareta al carrer

17:57
   

Verdum i Pedralbes, on més creixen els contagis 

L’augment de contagis més acusat durant el mes de juny s’ha registrat a Verdum i Pedralbes, amb increments del 129 i 104 %, respectivament. Per tant, la incidència de positius s’hi ha duplicat de llarg de maig a juny. Els segueixen Ciutat Meridiana, Sant Genís dels Agudells, Hostafrancs i les Tres Torres.

A més, tots els barris de Ciutat Vella i les Corts han registrat increments. A Sarrià – Sant Gervasi, l’únic territori amb variació negativa (on la taxa ha disminuït) és Vallvidrera, les Planes i el Tibidabo, amb una reducció del 33 %. A la resta de barris d’aquest districte, la incidència ha pujat.

17:39
   

La incidència de la covid puja a 34 barris de la ciutat durant el juny 

El balanç de casos positius de covid-19 als barris al juny, publicats per l’Agència de Salut Pública de Barcelona, mostra que la incidència de contagis ha pujat en 34 barris, en vermell al mapa. Es tracta del 46,5 % del total. En aquest mapa interactiu veuràs com ha variat la incidència de positius nous per cada 100.000 habitants entre maig i juny. Els barris on aquest indicador ha crescut apareixen en tons rogencs, mentre que els barris on ha disminuït estan pintats en tons blaus. 

incidència covid barris barcelona mapa

17:27
   

El BIOCOM-SC alerta que la pujada de contagis es pot traduir en més hospitalitzacions i saturació de la primària

El Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOM-SC) ha explicat que les dades de contagi a Catalunya mostren “un nou màxim de creixement” i alerten que si la pujada de casos es manté, especialment a Barcelona, podria “acabar saturant l’atenció primària” i afectant les plantes d’hospitalització. Els experts alerten que “les vacunes poden no arribar a temps per evitar-ho”, reclamen “una reducció immediata dels esdeveniments superpropagadors amb molts contagis” i fan una crida a evitar entorns de risc com grans trobades, festes i interiors sense mascareta.

Torre Baró, Centre d'Atenció Primària

17:13
   

Menys de 20 defuncions setmanals a Catalunya

El balanç de mortalitat del 10 al 16 de maig (49 decessos) va suposar la davallada més important dels últims mesos. La setmana següent es van comunicar 35 morts per covid-19 a Catalunya i, l’última de maig, 28. Al juny el balanç ha continuat baixat i ja fa quatre setmanes que està per sota de les 20 defuncions setmanals. Del 21 al 27 de juny es van notificar nou persones mortes, cinc menys que la setmana anterior. Tot i això, aquest balanç encara pot variar pel retard de les funeràries a l’hora de notificar les defuncions.

17:00
   

Es prorroguen les restriccions als vols procedents del Brasil i Sud-àfrica

El Consell de Ministres ha tornat a aprovar una pròrroga de les restriccions als vols procedents del Brasil i Sud-àfrica per contenir l’expansió de les variants de la covid sorgides en aquests dos territoris. Aquesta mesura estarà vigent fins al 20 de juliol i no afecta els avions que transportin viatgers amb nacionalitat espanyola o andorrana. 

vols espanya itàlia coronavirus

16:44
   

Barcelona ha vacunat més d’un 53 % de la població

Amb dades fins al 28 de juny, s’han vacunat com a mínim amb una dosi 884.072 persones, un 53,4 % de la població. A més, un de cada tres barcelonins té la pauta completa. Dels registres diaris, destaca el 22 de juny, amb una xifra rècord de vacunació. En un sol dia es van administrar 27.735 dosis de la vacuna. D’aquestes, un 48,6 % van ser primeres dosis i el 51,4 % restant, segones dosis.

 
16:28
   

Catalunya suma 319 positius relacionats amb els viatges de fi de curs

L’Agència de Salut Pública de Catalunya i la de Barcelona continuen estudiant els brots de covid-19 relacionats amb els viatges de final de curs a les Balears. En relació amb el de Mallorca, s’han identificat 166 casos positius i 560 contactes estrets, dels quals 70 contagis corresponen a Barcelona ciutat. Sobre el brot vinculat a l’illa de Menorca, actualment hi ha 153 joves positius en covid i 1.4487 contactes estrets. Les autoritats sanitàries apunten que són casos amb simptomatologia lleu o asimptomàtics i fan una crida a la responsabilitat ciutadana perquè contactin amb els serveis d’atenció primària si es troben malament. Finalment, demanen als contactes dels casos positius que compleixin estrictament les quarantenes, tot i haver donat negatiu en les proves de detecció. 

prova pcr positiva

16:11
   

Només una de cada tres persones de 65 a 69 anys té la pauta completa 

Per franges d’edat, la població més gran, en la qual es concentra més el risc, és la que té percentatges més elevats de vacunació, tant amb primera dosi com amb pauta completa. A partir dels 70 anys, més del 90 % de la població de cada franja ha rebut la pauta completa del vaccí. I si mirem els vacunats, com a mínim amb una dosi, a partir dels 45 anys ja són més del 70 % de la població. També destaca la immunitat entre els ciutadans dels 55 als 59 anys, ja que el 72,4 % tenen la pauta completa. La xifra contrasta amb la situació de les persones que tenen entre 65 i 69 anys, que només en un 33,7 % tenen la pauta completa. Els catalans de 40 a 44 ja han arribat amb pocs dies al 63,4 % de vacunats, com a mínim amb una dosi.

 
15:47
   

Catalunya supera els quatre milions de persones vacunades amb primera dosi

La vacunació a Catalunya per frenar la covid està en marxa des del 27 de desembre, quan es va punxar la primera vacuna. Des d’aleshores, la Generalitat administra centenars de dosis diàriament. Amb dades fins al 28 de juny, el nombre de persones vacunades com a mínim amb la primera dosi és de 4.062.784. Això suposa el 52,6 % de la població de Catalunya, i 2.482.122 n’han rebut una segona. I un total de 2.745.666 persones ja han rebut la pauta completa, el 35,6 % dels catalans.

15:29
   

16,6 milions d’espanyols tenen la pauta completa de vacunació

A Espanya, 16,6 milions de persones han rebut la pauta completa de la vacuna. També s’han registrat 1.632 positius en les últimes 24 hores i els acumulats des de l’inici del coronavirus sumen 3.792.642 persones confirmades amb una prova PCR o test d’antígens. Les darreres dades xifren el nombre de morts en 80.789, 32 en la darrera setmana.

14:32
   

L’Hospital del Mar avisa que tots els pacients greus que ingressen a l’UCI no s’han vacunat

L’increment de contagis, especialment entre els més joves, no ha comportat, de moment, un augment d’ingressos hospitalaris. De fet, el perfil predominant a les UCI continua sent el d’una persona entre 50 i 60 anys, sense cap factor de risc previ i que no està vacunada. “Tots els pacients que ingressen greus no s’han vacunat”, assegura Antònia Vàzquez, cap de la secció de Serveis de Medicina Intensiva de l’Hospital del Mar. Davant d’això, insisteix: “És molt important que tothom es vacuni”.

uci Hospital Mar

14:15
   

La positivitat torna a superar el 5 % a Catalunya

El canvi de tendència que s’observa en les xifres de contagis nous també la podem veure en les dades sobre PCR i tests d’antígens. La setmana del 21 al 27 de juny es van realitzar 98.292 proves diagnòstiques. Ara per ara, representen un 7,7 % menys que les fetes la setmana anterior, però cal tenir en compte que el balanç encara és provisional i que hi ha hagut un dia festiu, Sant Joan. De les proves realitzades, un 7,8 % va tenir un resultat positiu, de mitjana. Si es confirma aquesta xifra un cop s’estabilitzin les dades, suposarà el primer balanç superior al 5 % després de set setmanes amb la positivitat mitjana dins del llindar que recomana l’OMS per tenir controlada la pandèmia.

positivitat coronavirus catalunya

14:03
   

492 positius al dia durant la primera quinzena de juny a Catalunya

De mitjana, durant la primera quinzena de juny es van detectar 492 positius diaris a Catalunya, mentre que en la segona meitat del mes de maig eren 608 casos diaris. De moment, la mitjana diària de casos de la segona quinzena de juny supera el balanç de la segona quinzena de maig, amb 809 positius diagnosticats cada dia.

coronavirus catalunya diari

13:55
   

136 pacients a les UCI

Actualment hi ha 136 pacients en estat greu a les UCI catalanes, tant públiques com privades. En l’últim informe de Salut, les UCI s’han omplert amb set persones. Per trobar una xifra similar, ens hem de remuntar 10 mesos enrere (137 pacients crítics el 23 d’agost del 2020). Fa set dies que el balanç està per sota dels 150 pacients crítics.

uci coronavirus catalunya

13:40
   

Vilapicina i la Torre Llobeta registra la taxa més alta

Les dades publicades per l’Agència de Salut Pública ens permeten acostar la lupa i veure la taxa de contagi de cadascuna de les 67 àrees bàsiques de salut en què es divideix la ciutat. L’àrea bàsica de salut 08J, al districte de Nou Barris, que engloba part de Vilapicina i la Torre Llobeta, és on trobem l’Rt més alta, amb 3,64 possibles contagis de mitjana per cada cas positiu, segons l’últim balanç. La més baixa, 0,65, se situa en l’àrea bàsica de salut 10E de Sant Martí, que inclou part dels barris del Clot i el Camp de l’Arpa del Clot.

taxa contagi barris

13:24
   

Menys de 500 ingressats als hospitals

Tot i l’augment setmanal de casos, la pressió hospitalària es manté estable. Actualment hi ha 467 persones ingressades per covid-19 als hospitals catalans. En les últimes 24 hores el balanç ha augmentant amb tres persones més. Però cal tenir en compte que en cap de setmana i festius els ingressos solen augmentar perquè no es donen tantes altes. Fa 12 dies que aquest indicador se situa per sota dels 500 ingressats, una fita que no es donava des del 24 de juliol del 2020.

ingressos coronavirus catalunya

13:10
   

La taxa de contagi se situa a l’1,67 a Barcelona

L’Rt a Barcelona fa 16 dies que està per sobre de l’1. Segons l’últim balanç, es troba en l’1,67 amb data del 25 de juny, la dada més recent publicada. A Catalunya, la taxa també és superior a l’1, tot i que a nivells inferiors en comparació amb la de Barcelona.

taxa contagi barcelona

12:56
   

Els contagis augmenten un 73 % la darrera setmana a Catalunya

Entre el 21 i el 27 de juny es van detectar 6.240 casos de covid-19 a Catalunya. Representen, doncs, 2.635 positius més que els registrats la setmana anterior, és a dir, una pujada del 73,1 %. Cal tenir en compte que les xifres de dissabte a diumenge són provisionals i encara poden augmentar. Es tracta de la segona setmana consecutiva amb un creixement de casos, tot i que l’increment de la setmana de Sant Joan ha estat més acusat que el de la setmana del 14 al 20 de juny (10,9 %).

coronavirus catalunya setmanal

12:39
   

El govern no es planteja més mesures sense un augment important d’ingressos hospitalaris

El govern es mostra preocupat per l’augment de contagis a Catalunya, però considera que per ara no s’ha de fer marxa enrere en la desescalada. Segons el govern, hi hauria canvis en cas que l’augment de contagis es tradueixi en increments importants en els hospitals. La portaveu del govern, Patrícia Plaja, diu que hi ha cinc persones més a les UCI en les darrers 24 hores i són majors de 40 anys. Diu només una persones d’aquestes està vacunada amb una primera dosi i que la resta no està vacunada.

Terrassa al carrer d'Enric Granados

12:31
   

Compareix el govern per explicar els acords del Consell Executiu

Arrenca la roda de premsa de la portaveu del govern català, Patrícia Plaja, per explicar els acords que s’han pres aquest dimarts en la reunió del Consell Executiu. Es pot seguir en directe des d’aquesta pàgina.

12:17
   

Restriccions a Catalunya i mesures covid: vigents i novetats per al 21 de juny

Continua la desescalada i les restriccions a Catalunya i les mesures per la covid continuen flexibilitzant-se atès que la situació epidemiològica millora, a mesura que també avança el ritme de vacunació. Des del 21 de juny que s’han flexibilitzat més les restriccions amb l’obertura de l’oci nocturn.

12:00
   

El Biobanc de l’IRBLleida recull més d’11.000 mostres de covid des de l’inici de la pandèmia

L’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i els hospitals universitaris Arnau de Vilanova i de Santa Maria de Lleida van habilitar l’abril del 2020 circuits per recollir mostres dels pacients ingressats amb covid-19 per processar-les i emmagatzemar-les a través del Biobanc i poder-les usar en futurs projectes de recerca. En 14 mesos, s’han recollit 11.265 mostres de 811 pacients, principalment biològiques de sang, plasma i sèrum, i també d’origen respiratori (broncoaspirats). Es recullen durant l’ingrés hospitalari de la persona i el seguiment posterior. Formen part d’un catàleg comú de la xarxa estatal de biobancs perquè la comunitat científica pugui disposar de mostres SARS-CoV-2 de pacients que han patit la covid-19.

coronavirus biobanc lleida

11:40
   

El tràfic de contenidors del Port de Barcelona creix un 4 % al maig respecte als nivells previs a la pandèmia

El tràfic de contenidors del Port de Barcelona ha crescut un 4 % al maig respecte al mateix mes del 2019 i ha superat, així, les xifres prèvies a la pandèmia. En els primers cinc mesos d’enguany, el tràfic total del Port de Barcelona ha arribat a 27,3 milions de tones, un augment del 15,2 % respecte al mateix període de l’any passat. El tràfic de contenidors ha estat d’1,5 milions, amb un increment del 30 %. En aquest període, les exportacions han mostrat un bon comportament, en línia amb els mesos precedents, i han crescut per sobre de les importacions. Els contenidors d’exportació han crescut un 21 %, els d’importació un 11 % i els contenidors plens en trànsit han augmentat un 57 % respecte al mateix període del 2020.

transport de mercaderies

11:24
   

Quatre dies amb més de 300 positius diaris i divendres amb més de 500 a Barcelona

Les dades diàries també mostren aquest canvi de tendència amb una pujada dels casos confirmats el 21, 22, 23 i 25 de juny. Els registres de cadascun dels tres dies han superat els 300 positius i els de divendres queden per sobre dels 500. Els casos detectats cada dia no eren tan elevats des de principis d’abril.

coronavirus barcelona diari

11:11
   

Quatre setmanes amb menys de 10 defuncions setmanals

Segons l’últim balanç del Departament de Salut, dues persones van perdre la vida per la covid-19 la setmana passada. Però aquesta xifra encara pot variar perquè les funeràries notifiquen amb retard les morts. Del 14 al 20 de juny es van comunicar cinc morts, un repunt respecte a les dues defuncions de la setmana anterior. Així doncs, ja s’encadenen quatre balanços setmanals per sota de la desena de defuncions des de finals de juliol del 2020. Durant el mes de maig es van notificar 59 defuncions per covid-19 a Barcelona. Representen una reducció del 56 % comparat amb el balanç del mes d’abril, 134 decessos. El pic de la tercera onada va deixar 145 víctimes mortals en una setmana.

defuncions coronavirus barcelona

10:59
   

Sant Antoni Comerç dona quatre butaques per als professionals del CAP Manso

Sant Antoni Comerç ha fet una donació al centre d’atenció primària (CAP) Manso de quatre butaques, perquè donin servei a la sala de descans dels treballadors del centre sanitari. Segons informa l’entitat, les butaques han estat adquirides amb una subvenció de la Fundació la Caixa que ha permès poder-les fabricar a mida i amb una roba fàcil de rentar.

10:42
   

La positivitat mitjana a Barcelona, a nivells de gener

La positivitat de les proves fetes ha augmentat en una setmana però les dades del cap de setmana encara són provisionals i poden variar. De moment, l’11,2 % de les proves PCR i tests d’antígens fets a Barcelona del 21 al 27 de juny van tenir un resultat positiu. Aquesta xifra supera en més de sis punts la positivitat mitjana de la setmana anterior. Per trobar una positivitat mitjana similar, ens hem de fixar en la setmana del 4 al 10 de gener, quan l’11,9 % de les proves diagnòstiques van tenir un resultat positiu.

positivitat coronavirus barcelona

10:28
   

L’Agència de Salut Pública demana prudència a la gent jove

La directora de l’Agència de Salut Pública, Carme Borrell, ha demanat a les persones joves prudència a l’hora de sortir a la nit. Borrell entén “que les persones joves després d’aquesta epidèmia ho han passat malament” i considera que “han de fer esbarjo”. Creu que no s’ha de criminalitzar la gent jove pel fet que vulguin sortir, però demana que “es faci amb condicions”. Sobre les seves declaracions d’aquest diumenge en relació amb l’oci nocturn, la responsable de l’Agència de Salut Pública de Barcelona creu que es “van malinterpretar”. Afegeix, a més, que la decisió sobre les mesures i les restriccions correspon només al Procicat i al govern de la Generalitat.

gent amb mascaretes al carrer de Blai
autor: Edu Bayer

10:16
   

Vacuna de la covid a Catalunya: última hora

Catalunya fa mesos que està administrant la vacuna de la covid, començant per les persones més grans i de risc. Actualment s’estan vacunant diverses franges d’edat. Des del 28 de juny que ja s’ha obert la vacunació a les persones d’entre 30 i 34 anys. A continuació trobaràs tot el que et cal saber de la vacunació a Catalunya, quines vacunes s’estan administrant, a quins punts de vacunació pots anar i com has de demanar hora i cita prèvia al CatSalut quan obrin la convocatòria per a la teva franja d’edat.

punt de vacunació fira barcelona

10:01
   

Requisits per viatjar a França, tot i la covid, l’estiu 2021: tot el que cal saber

Si aquest estiu 2021, t’estàs plantejant fer unes vacances no gaire lluny de casa, però vols visitar un dels països veïns més propers que tenim des de Catalunya, potser et planteges viatjar a França. És un dels destins més recorrents dels catalans en època de covid, per la seva proximitat i facilitat per anar-hi en cotxe o en tren. Si és la teva idea, et recomanem que facis un cop d’ull a tots els requisits per viatjar a França amb la covid i les restriccions vigents al país veí. Necessites PCR? I certificat de vacunació? I tenir les dues dosis de la vacuna contra la covid-19? Per creuar la frontera, però, cal complir amb una sèrie de requisits i tenir en compte determinades recomanacions.

avió volant cel a punt d'aterrar

09:46
   

La darrera setmana es van registrar 2.174 positius a Barcelona, un increment del 109 %

Amb les dades del cap de setmana provisionals, el balanç de la setmana del 21 al 27 de juny supera els 2.000 casos nous (2.174 positius). Ara per ara, representen un increment del 109 % respecte de la setmana anterior. Per trobar un balanç setmanal superior als 2.000 casos ens hem de remuntar tres mesos enrere, a la setmana del 22 al 28 de març.

coronavirus barcelona setmanal

09:30
   

El Gimnàs Social Sant Pau vacunarà aquest dimecres persones sense llar de 9 a 13 h

El Gimnàs Social Sant Pau vacunarà aquest dimecres 30 de juny persones sense llar. Es farà a les instal·lacions del gimnàs des de les 9 fins a les 13 h. Ho ha anunciat l’organització en un tuit. Fa uns dies que es van vacunar persones sense llar a les instal·lacions d’Arrels Fundació.

gimnàs Sant Pau vacunació

09:13
   

Cita per a la vacuna de la covid: Com demanar hora al web vacunacovidsalut.cat?

El ritme de vacunació de la covid va augmentant i cada dia es van obrint més possibilitats, punts de vacunació i horaris, al web de cita prèvia per a la vacuna de la covid a Catalunya que ha activat Salut. El departament ja ha anunciat la convocatòria d’una nova franja d’edat: les persones de 30 a 34 anys. T’expliquem com demanar hora per a la vacuna de la covid-19.

vacuna covid web salut cita prèvia

08:58
   

La portaveu del govern explicarà els acords presos en la reunió del Consell Executiu

La portaveu del govern, Patrícia Plaja, compareixerà a les 12.30 h per explicar els acords que s’hagin pres a la reunió del Consell Executiu d’aquest dimarts. Es podrà seguir en directe des d’aquesta pàgina.

08:44
   

Estudiants confinats a Menorca per un brot de covid: “Als llocs públics hem intentat seguir les mesures”

140 estudiants de 19 instituts barcelonins que estaven de viatge de final de curs a Mallorca i Menorca s’han contagiat de coronavirus. Els brots han afectat 242 estudiants de tot Catalunya. Al ‘bàsics’ hem pogut parlar amb dos d’aquests estudiants, Guillem Lloret i Mateo Pérez, de l’Escola Frederic Mistral.

08:31
   

“Pagarem els plats trencats de les festes il·legals i les botellades”

La patronal de l’oci nocturn FECASARM demana canviar les mesures anticovid que han de complir-se a les discoteques i reclama que s’hagin de fer tests d’antígens negatius per accedir als locals. Considera que són mesures “molt difícils de complir”. Ho ha detallat el secretari general de FECASARM, Joaquim Boadas, al programa ‘bàsics’, de betevé.

08:16
   

La demanda dels casals d’estiu de Barcelona creix un 15 %

Més de 130.000 infants i adolescents de Barcelona han començat aquest dilluns els casals d’estiu. La demanda ha crescut prop del 15 % respecte a l’estiu del 2020, el primer en pandèmia. L’oferta de la campanya municipal d’estiu inclou les escoles bressol d’estiu, els casals esportius, com ara els Campus Olímpia, i colònies, entre d’altres. Són en total, més de 1.300 activitats de lleure. “La campanya de l’any passat va ser un gran èxit, va ser el banc de proves de les mesures anticovid-19. Ara tornem a la normalitat amb un reimpuls de la campanya de vacances”, ha explicat el regidor d’Infància, Joventut i Gent Gran, Joan Ramon Riera.

08:00
   

Alexandra, estudiant contagiada pel brot a Menorca: “Ens veuen molt immadurs i no és això”

A Catalunya ja són 242 els joves contagiats pels brots dels viatges de final de curs a les Balears i a les Canàries. A la ciutat de Barcelona hi ha 19 centres educatius afectats per alumnes que s’han contagiat del virus a Menorca i Mallorca. betevé ha pogut conversar amb Alexandra Torras, una estudiant de l’Escola Frederic Mistral —a Sant Gervasi – la Bonanova— que s’ha infectat de coronavirus. “Ens veuen molt immadurs i no és això”, critica. Relata que, en acabar el curs, diversos grups d’amics de l’escola van decidir organitzar una sortida d’uns dies a Menorca. Segons explica, durant l’estada van fer trobades i festes a la nit als allotjaments o en locals nocturns, però assegura que amb altra gent seguien totes les mesures anticovid. “Anàvem amb la mascareta als llocs públics. […] Hem tingut dos anys molt difícils, sense sortir, fent les coses bé… i, de cop, ens passa això”, argumenta.

07:45
   

Sanitat demana no estigmatitzar els joves per l’increment de casos de covid

La secretària d’Estat de Sanitat, Sílvia Calzón, i el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, han coincidit a l’hora de justificar l’increment de contagis de covid-19 en la població més jove perquè encara no han pogut accedir a la vacunació. “El virus no infecta qui vol, sinó qui pot”, ha defensat Calzón, qui també ha demanat que no s’estigmatitzi aquest grup de població, perquè des de l’inici de la pandèmia ha tingut un “comportament exemplar”. Fernando Simón ha apuntat que actualment a Espanya hi ha 1.167 casos vinculats al gran brot de coronavirus sorgit arran dels viatges de fi de curs a Mallorca i 4.796 persones en quarantena.

joves carrer