noies amb mascareta i bossa de la compra

Una multa de 600 € per a dos fills d’una família de 13 membres per anar a comprar junts al supermercat durant el confinament domiciliari del març del 2020 ha indignat l’Associació de Famílies Nombroses de Catalunya (FANOC). L’entitat denuncia que l’Ajuntament els ha sancionat per fer un desplaçament no individual, malgrat que tots dos formaven part de la mateixa bombolla de convivència. Per això, demanen al consistori que rectifiqui davant del que consideren un “malentès” i derogui “immediatament” la multa.

Els fets van passar el 25 de març del 2020. Tal com explica la FANOC en un comunicat, els dos germans van agafar el cotxe per anar a comprar a un supermercat lluny de casa, davant la impossibilitat que hi anés el pare de la família perquè va ser operat quirúrgicament. Els joves van utilitzar el vehicle per desplaçar-se perquè “per comprar menjar per a una família de 13 no es podia anar ni sol ni caminant“. Va ser durant el trajecte amb cotxe quan la policia els va aturar i els va multar.

La FANOC recorda que aquell mateix dia, a la tarda, les autoritats van permetre els desplaçaments en cotxe de més d’una persona per vehicle, precisament després de les crítiques de les associacions de famílies nombroses.

La normativa és clara, diu l’Ajuntament

Malgrat no ser coneixedores d’aquest cas concret, fonts municipals expliquen a betevé que la normativa d’aleshores era clara i que només podia anar una persona al cotxe, fos quina fos la situació personal de la família. Recorden que els afectats tenen l’opció de presentar una al·legació si hi estan en contra.

La FANOC ha prestat assessorament jurídic a la família per recórrer contra la multa, que ha estat comunicada gairebé un any després. L’associació creu que la sanció no té sentit perquè tots dos vivien en el mateix domicili, alhora que opina que es pretén sancionar-los “per uns fets que no es troben tipificats en cap norma legal“.