residències municipals

La millora de la situació epidemiològica del coronavirus i l’avanç en el pla de vacunació a les residències ha portat el Departament de Salut a flexibilitzar encara més les visites i les sortides als centres geriàtrics. Des d’ara, s’ha eliminat la limitació del nombre de visites setmanals a les residències verdes i taronges (les que no tenen cap cas de covid-19 o en tenen molt pocs). Això vol dir que els usuaris de les residències podran rebre totes les visites que desitgin (fins ara, només se’n garantia una per setmana). D’altra banda, se’ls permetrà sortir més dies del centre, acompanyats de treballadors residencials o de familiars, sense fer-se cap PCR ni quarantena preventiva a la tornada.

Per tant, els cribratges als usuaris de residències dels darrers mesos arriben a la seva fi. Ara bé, sí que es mantenen les proves per als professionals d’aquests centres, ja que alguns encara no estan vacunats i es desconeix quina capacitat de transmissió tenen les persones que ja han rebut les dosis.

El Departament de Salut ha actualitzat el protocol de prevenció i gestió del coronavirus en les residències geriàtriques, després de la millora de la incidència en aquests centres, en gran part gràcies a la vacuna. Les noves mesures ja estan en vigor. Amb aquesta flexibilització, les autoritats sanitàries volen que els usuaris recuperin activitats lúdiques i terapèutiques, tant dins com fora dels centres, així com garantir una millor relació amb els seus familiars.

Ja no són contactes estrets en cap cas

També es fa ja efectiva la mesura avançada dimarts pel secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon: les persones que viuen a les residències no seran considerades contactes estrets si han interaccionat amb un cas positiu. Per tant, no hauran de guardar cap aïllament ni hauran de sotmetre’s a cap prova diagnòstica —tret que tingui símptomes compatibles amb la covid-19—.

A més, les persones que ingressin per primera vegada en una residència no hauran de fer cap quarantena preventiva ni PCR si el centre té més del 85 % dels usuaris vacunats.