Fins ara, tot feia pensar que s’estava molt lluny d’aconseguir la immunitat de grup, això és, l’escenari en què un gran nombre de la població està immunitzada. Això reduiria la probabilitat que una persona susceptible entri en contacte amb un individu infectat i, per tant, es frenaria la cadena de transmissió del coronavirus. Aquesta immunitat de grup, però, podria estar més a prop del que es creia gràcies a les anomenades cèl·lules T. Així ho avança un estudi de l’Institut Karolinska d’Estocolm.
Els investigadors de la universitat sueca apunten que moltes persones podrien haver-se protegit ja del virus gràcies a aquests glòbuls blancs, especialitzats en el reconeixement i la destrucció de cèl·lules infectades. “S’està dient que els que no han tingut anticossos amb les cèl·lules T han tingut prou per generar aquesta immunitat cel·lular, que ens permetria evitar les infeccions“, explica Salvador Macip, investigador de la Universitat de Leicester i la UOC.
Amb aquesta nova investigació es planteja una pregunta: quanta població seria ara immune? Segons els autors de l’estudi, els resultats indiquen que aproximadament el doble de persones han desenvolupat la immunitat de les cèl·lules T en comparació amb les que han generat anticossos (5 % a Espanya). “Hi ha treballs que ens diuen que fins i tot un 40 % de les persones podrien tenir aquest tipus d’immunitat“, afegeix l’investigador Julià Blanco, de l’IrsiCaixa.
Immunitat creuada contra altres coronavirus
Tota la població té cèl·lules T
, ja que són una part essencial del sistema immunitari dels humans. Ara bé, perquè una persona tingui aquesta immunitat cal que abans s’hagi contagiat d’altres coronavirus. “Hi ha persones que no han estat infectades [pel coronavirus actual], però que tenen cèl·lules T que el reconeixen. Hi ha altres coronavirus que també infecten humans i són els que provoquen el refredat comú“, explica Blanco.
El treball suec obre una porta a l’esperança: d’una banda, perquè es millorarà l’eficàcia de les vacunes, i de l’altra, perquè fa pensar que som més a prop de la immunitat de grup. Ara bé, l’investigador Salvador Macip alerta que els rebrots que s’estan produint actualment a diversos països fan pensar que aquesta tècnica “no és tan bona per evitar una segona onada”.
Científics catalans
també es troben immersos en aquesta línia d’investigació: un projecte liderat per l’Hospital Clínic estudia si la immunitat creuada contra altres coronavirus ens pot estar protegint de la covid-19.