Acte simbòlic d'obertura de la frontera entre Espanya i Portugal aquest 1 de juliol de 2020

(ACN) Espanya i Portugal han reobert aquest dimecres la frontera tres mesos i mig després del tancament per la covid-19. L’acte simbòlic s’ha fet a la frontera entre els dos països, a Badajoz, on el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha rebut el rei Felip VI, el primer ministre portuguès, António Costa, i el president del país, Marcelo Rebelo de Sousa. Després de l’acte institucional en què s’han interpretat els dos himnes nacionals i s’ha fet un breu recorregut per l’Alcazaba, les autoritats s’han desplaçat per pas fronterer entre Badajoz i Caia al Castell d’Elvas, ja a Portugal. Un cop allà, s’han tornat a interpretar els himnes nacionals i s’ha fet un recorregut per la fortalesa.
La frontera entre els dos països es va tancar el 17 de març en plena pandèmia del coronavirus i s’ha reobert aquest dimecres, uns dies després que s’obrissin també les fronteres de l’espai Schengen, el 21 de juny.

Represa de relacions amb agenda “àmplia”

L’acte vol representar la “represa” de les relacions hispanoportugueses amb qui, segons Moncloa, existeix una “agenda àmplia i profunda” amb reptes compartits. Entre els quals, la despoblació, la relació transfronterera, l’emergència climàtica, les interconnexions energètiques i del transport i l’agenda europea.

Amb la reobertura de la frontera amb Portugal, només queden pendents les 15 incloses a la llista elaborada per la UE. Espanya va anunciar ahir que no té data per reobrir-les i que negociarà quan fer-ho cas per cas.