Els hospitals han passat mesos tancats per evitar brots durant la pandèmia. Això s’ha traduït, entre altres, en la restricció de les visites als malalts ingressats. Les millores de les dades epidemiològiques han permès revertir aquesta tendència i permetre, de nou, que els familiars visitin malalts unes hores al dia.
Aquesta mesura és beneficiosa no només per als ingressats, sinó també per als seus familiars i éssers estimats. “L’estat anímic és fonamental perquè el malalt millori, un estat anímic positiu sempre ajuda, un estat negatiu fa que la millora sigui més lenta”, apunta el responsable del procés d’hospitalització de Can Ruti, Francisco Quilez.
D’altra banda, apunta que els familiars també aprofiten les visites presencials per fer preguntes tant als metges com al personal d’infermeria que tracten la persona ingressada. “Sempre que arriben a l’hospital, contacten amb els metges responsables del malalt, volen saber què està passant i com evoluciona tot”, assegura Quilez.
Control d’accés i limitació horària
Precisament l’Hospital Germans Trias i Pujol va ser un dels primers a obrir les portes als familiars. Ho va fer el 5 de maig, quan, després d’una prova pilot, va acceptar visites per als pacients sense covid de la una del migdia a les quatre de la tarda tots els dies de la setmana. Això sí, cal dur mascareta a l’habitació i només hi pot accedir una persona per pacient, encara que, cada dia, pot ser un visitant diferent.
Per controlar l’accés a l’hospital, Can Ruti ha establert un protocol a l’entrada. Dos treballadors són a la porta durant les hores que es permeten visites i demanen les dades als qui van a veure un ingressat. Amb una tauleta, comproven que no hi ha ningú a l’habitació i, un cop hi accedeix el visitant, marquen la plaça com a ocupada. Fins a l’endemà, no hi podrà entrar ningú més aliè al centre hospitalari.
Gràcies a la vacunació
La vacunació és, en gran mesura, responsable de les bones dades epidemiològiques que han permès la flexibilització de les visites als hospitals. “Que la ciutadania estigui vacunada ens dona la tranquil·litat que no tindrem els famosos brots que tothom ha tingut al llarg d’aquesta pandèmia i que han estat la causa d’estar tan tancats dins de les institucions sanitàries”, assegura la subdirectora assistencial de l’Hospital Vall d’Hebron, María José Abadías.
Ara bé, la tendència positiva de la pandèmia no vol dir, ni de bon tros, que s’hagi acabat. De fet, els hospitals analitzen setmanalment les xifres de contagis i el risc de rebrot per prendre decisions. “S’avaluen, bàsicament, les dades epidemiològiques, afortunadament, tan favorables que tenim”, explica el coordinador de covid de l’Hospital de Sant Pau, Pere Domingo.
Un model de visites híbrid
El coronavirus ha suposat un repte per als hospitals, que han hagut de canviar el seu funcionament durant els mesos més durs. Tot plegat ha generat un procés de reflexió als centres assistencials sobre quin ha de ser el model futur, un cop es doni la pandèmia per acabada. Tot i que no és clar com serà, molts professionals apunten que podria ser híbrid. En aquest cas, podria compaginar l’acompanyament presencial de familiars i amics als ingressats, amb el contacte telemàtic que s’ha fet des dels hospitals durant els mesos de tancament.