El cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital Vall d’Hebron, Benito Almirante, alerta que a les UCI “estem treballant amb tots els ventiladors que hi havia a la casa”, referint-se als respiradors per intubació, els indicats per als casos més greus de coronavirus. En una entrevista a betevé, Almirante ha assegurat que fins ara no s’ha quedat sense respirador pacient crític , però no pot “garantir” que en els pròxims dies tots els casos més greus puguin tenir aquest aparell a disposició.

Acutalment a l’hospital hi ha 150 llits d’UCI que fan servir respiradors intubables, i durant la pròxima setmana s’ampliarà la capacitat fins a les 350 places. Almirante explica que estan pendents de rebre més respiradors, i que també confien que en un termini breu de temps s’equilibrin les entrades a l’UCI i les sortides a planta. Pel que fa als respiradors que no s’intuben, els que es fan servir a les plantes hospitalàries per als casos menys greus, en tenen les existències, de moment, garantides.

Els respiradors 3D tenen una vida curta

Des del Vall d’Hebron esperen rebre els primers nous respiradors fets amb la tecnologia d’impressió 3D al llarg de la setmana vinent, uns aparells que es poden intubar. Almirante recorda, però, que aquests ventiladors “són eficients durant uns quants dies”. Això fa que s’hagin de produir de manera continuada per poder-los anar renovant.

En espera que es consolidi l’aplanament de la corba

Almirante diu que la corba de nous casos “sembla com si s’estigués aplanant” però diu que per confirmar aquesta tendència s’ha d’esperar entre quatre i sis dies. Alerta, però, que tot i que baixi el nombre de casos nous “no vol dir que estiguem millor” perquè, argumenta, “el nombre és tan alt que la situació és preocupant”.

L’hospital ha començat aquest diumenge a derivar els pacients menys greus afectats per la covid-19 a l’hospital temporal situat al CEM Olímpics Vall d’Hebron.