Cartell Hospital Vall d'Hebron
(ACN) La consellera de Salut, Alba Vergés, ha apuntat aquest diumenge que el sistema sanitari estarà en tensió durant moltes setmanes quan baixi la corba del coronavirus. Després de celebrar el confinament total que decretarà finalment el Govern espanyol, Vergés ha argumentat que haurà d’assumir encara molts casos greus, però també anar recuperant el que ha deixat de fer per orientar-se només a lluitar contra la pandèmia. Ha posat d’exemple l’Hospital Vall d’Hebron, que és un gran centre amb totes les especialitats i està dedicant-se en el 90% al coronavirus. “Això vol dir que tot està parat, i tot això s’haurà de recuperar. Serà una feina ingent”, ha conclòs a RAC1. Vergés ha opinat que aquesta setmana passada i la vinent seran les pitjors.

Podria haver-hi 300.000 catalans amb el virus

En preguntar-li per un informe de Salut, avançat per RAC1, que diu que només s’han detectat entre el 3 i el 4 % dels casos, Vergés ha constatat que això pot ser positiu perquè llavors modifica les taxes de letalitat del virus. En tot cas, ha remarcat que el rellevant és que tothom que en tingui símptomes s’aïlli. Això significaria que hi hauria uns 300.000 catalans amb el virus. Ha explicat que hi ha casos “en què la història clínica del pacient indica que és evident que té coronavirus independentment de si té la prova feta o no”.

La decisió del Govern espanyol d’aturar l’activitat no essencial

Sobre la decisió del Govern espanyol de finalment aturar tota l’activitat productiva no essencial, Vergés ha remarcat que el govern ja feia setmanes que ho demanava, perquè es volia avançar al que havia passat a Itàlia i a Madrid. “Per això a Catalunya la baixada d’activitat ha sigut important ja aquests dies, però calia fer-ho”, ha dit.