Els horts urbans situats a la part alta dels edificis municipals s’han incrementat en el darrer any. L’Ajuntament ha obert dos espais més als terrats de dos immobles del carrer d’Avinyó, al Gòtic. Es tracta d’un projecte que gestionen persones amb diferents discapacitats i que té un component social. La iniciativa la dirigeix l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMD) i ja fa dos anys i mig que es va posar en marxa en altres indrets de la ciutat. En total, ja són cinc els horts que han mantingut ocupades una cinquantena de persones amb discapacitat i compta amb la participació de sis entitats socials. L’objectiu de l’Ajuntament és doblar el nombre d’horts i arribar-ne a 10 en un futur.

Què es fa amb la collita?

Un cop recollides les collites hi ha una segona acció solidària: dur-les als menjadors socials i bancs dels aliments. Una de les particularitats de l’hort, situat al número 15 del carrer d’Avinyó, és que serà el primer dels cinc gestionats per persones amb discapacitat física. Això ha obligat l’Ajuntament a dotar l’espai d’accessibilitat plena perquè aquestes persones -pagesos eventuals- puguin moure’s sense cap problema. Fins i tot s’han construït estructures innovadores perquè els treballadors amb cadires de rodes puguin fer la feina sense barreres. En canvi, l’espai que s’ha habilitat com a hort al número 7 d’Avinyó serà cuidat per persones amb discapacitat intel·lectual. Aquests dos horts estan gestionats pel Centre Ocupacional Sínia i el Taller Ocupacional Sant Jordi. Una de les característiques d’aquests cultius és que contenen menys partícules contaminants que els horts urbans propers als carrers on es concentra un gran volum de trànsit. 

hort terrat municipal

Conreus a base de verdures

Els horts funcionen amb taules de cultiu elevades amb un sistema de reg gota a gota i tenen una producció que equival a la de cultius comercials. Poden arribar a produir entre cinc i sis collites l’any i els principals vegetals que s’hi poden trobar són: enciams, escaroles, espinacs, bledes, tomàquets, pèsols, carbassons, cogombres i pebrots, però també hi ha plantes aromàtiques.

Millores per a les persones amb discapacitat

Un estudi sobre la funcionalitat d’aquests horts fet per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques, entre altres institucions, ha conclòs que les persones que participen en el projecte guanyen en apoderament perquè passen de rebre ajuda a ser els protagonistes d’encapçalar una feina. A més, els permet descobrir nous espais de la ciutat i trencar amb la rutina d’un dia a dia en un centre ocupacional. També guanyen experiència amb el treball en equip i donar-los més responsabilitat. L’estudi també ha percebut que aquesta tasca els relaxa i en alguns casos els ajuda a reduir l’ansietat i també a guanyar en paciència.

El primer hort urbà a un terrat municipal es va posar en marxa el 2016 a la seu de l’Institut Municipal de Serveis Socials i els altres dos es van estrenar a la seu del districte de Sants-Montjuïc el novembre del 2017.