Els Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal ha detingut 15 persones, una de les quals és menor d’edat, a qui acusen de 18 furts i robatoris violents. Segons la policia, tots formaven part d’una organització criminal, que han donat per desarticulada, que es dedicava a robar a persones d’edat avançada amb el mètode conegut com les Mimoses o l’abraçada.

Bàsicament els sostreien joies i rellotges de gran valor. Primer, aprofitant el grau de vulnerabilitat, buscaven qualsevol excusa per iniciar una conversa amb les víctimes, per exemple demanant-los informació sobre alguna adreça, i un cop havien aconseguit un mínim de confiança, cercaven un contacte físic amb la víctima amb una abraçada o encaixada de mans per agrair-li l’atenció. En aquest moment, aprofitaven per furtar-los la joia o el rellotge i, en cas que la víctima oferís resistència, no dubtaven a forcejar-la fins a aconseguir el seu objectiu.

Segons els Mossos, el grup desarticulat era itinerant i actuava tant a la ciutat de Barcelona, com a localitats del Vallès Oriental, Osona, el Vallès Oriental, Garraf i el Baix Llobregat. Treballaven en grup d’entre dues i quatre persones i canviaven de zona diàriament per dificultar la investigació policial. De fet, segons la policia, van utilitzar almenys fins a set vehicles per desplaçar-se.

En total, es van fer cinc escorcolls, entre Barcelona i Badalona, i es van detenir 15 persones d’entre 16 i 26 anys. El Jutjat d’Instrucció 16 de Barcelona les va enviar totes a presó preventiva, excepte la noia arrestada menor d’edat, a qui va posar a disposició de la Fiscalia de Menors. En les entrades policials es van intervenir 3.000 euros en efectiu i 95 peces d’or entre les quals hi havia anells, collarets i arracades i 11 rellotges, a més de diversa documentació d’interès. La investigació continua oberta i no es descarten més detencions.

No és la primera vegada que la policia desarticula una organització criminal que suposadament atempta contra la gent gran. Al febrer, per exemple, van detenir quatre persones acusades de robar-los les pertinences fent-se passar per revisors del gas o bé després que traguessin diners del banc.