La periodista i investigadora Helena Maleno ha rebut el Premi Seán McBride per la Pau 2018, que atorga l’organització International Peace Bureau. D’aquesta manera, la fundadora del col·lectiu Caminando Fronteras rep el reconeixement “per la seva lluita pels drets de les persones migrants a la Mediterrània i pel seu ferm compromís amb la defensa dels drets humans”. L’activista ha estat processada al Marroc pels seus avisos a Salvament Marítim per rescatar immigrants al mar.

El guardó ha estat entregat a Helena Maleno per part de la presidenta de l’International Peace Bureu, Lisa Clark, i la regidora de Relacions Internacionals de l’Ajuntament de Barcelona, Laura Pérez. La regidora ha volgut destacar que la violència que s’exerceix a les fronteres ja no es limita a la gent que les vol creuar, també s’aplica a les persones i les entitats que volen denunciar la situació que pateixen els migrants. Després de l’entrega del guardó, el periodista i exdiputat David Fernàndez ha fet la lectura d’una glosa dedicada a la premiada. La cerimònia ha tingut lloc al Museu d’Història de Barcelona.

El Premi Séan McBride

Lisa Clark ha recordat la figura de Séan McBride, que va ser premiat amb el Premi Nobel de la Pau l’any 1974. McBride va ser secretari general de l’International Peace Bureau i un dels fundadors d’Aministia Internacional. També va ser un destacat lluitador en contra de la colonització. Precisament McBride és irlandès i va lluitar contra els britànics per alliberar el seu país. Va ser també membre de l’IRA fins al 1930 i després es va convertir en advocat dels presos del moviment independentista condemnats a mort.

L’International Peace Bureau ha fet arribar una comunicació a l’ambaixador espanyol al Marroc, Ricardo Díez-Hochleitner, amb la finalitat de denunciar el procés al qual s’està sotmetent l’activista en favor de les persones desplaçades i migrades. També han demanat a l’Estat espanyol que tanquin la investigació a Helena Maleno que es va iniciar per part de la Comissaria General d’Estrangeria i Fronteres (UCRIF).