El Centre de Formació d’Adults de la Trinitat Vella ofereix la possibilitat que les alumnes puguin assistir a classe acompanyades dels seus fills. Des d’aquest curs, i a través d’una partida del Pla de barris, una monitora s’encarrega d’atendre les criatures quatre tardes a la setmana, mentre les mares aprenen català i castellà.

Dones d’orígens diversos amb fills a càrrec

Un centenar de dones, la majoria vingudes del Pakistan, l’Índia, Mongòlia o el Marroc, aprenen a parlar i escriure el castellà i el català al Centre de Formació d’Adults de la Trinitat Vella. Des de fa anys, l’escola permet a les alumnes que ho necessiten entrar a classe amb els seus fills, però des d’aquest any hi ha una persona que té cura de les criatures. D’aquesta manera, les mares poden seguir la classe amb més atenció. El servei s’ofereix les tardes de dilluns a dijous de 15 a 16.45 h i està subvencionat a través del Pla de barris de la Trinitat Vella. “Aquest servei és totalment compatible amb la classe i molt enriquidor”, explica la directora del CFA Trinitat Vella, Encarna García. “Sí que és cert que en funció del nombre de criatures o del dia la classe és més o menys complicada de portar, però és molt maco tenir els infants a l’aula. Es crea un ambient molt especial que té molt caliu. Les mares estan tranquil·les de tenir els infants a prop, i els nens estan contents de tenir les mares a la vista”, afegeix García.

Un còctel de paraules, rialles i plors a l’aula

Del centenar de dones que estan apuntades a les classes de català i castellà de nivell bàsic, només una petita part, però, venen acompanyades dels fills. Acostumen a ser infants petits, d’entre dos o tres mesos i tres anys. La tècnica d’educació infantil Jennifer Noé és qui se n’encarrega des del principi d’aquest curs. “Juguem, fem activitats ambientades en l’època de l’any, com la tardor, la castanyada, el Nadal, el Carnestoltes, etc. D’aquesta manera, mentre les mares fan classe de català o castellà els infants descobreixen també costums típics del país”, explica. “Si els nens volen jugar estic jo amb ells. Si ploren, tenen son o gana, les mares són a prop i els poden atendre. Tot són avantatges”.

El CFA Trinitat Vella: 40 anys de formació al barri

L’escola per a adults de la Trinitat Vella acaba de complir 40 anys. Aquest centre de formació va néixer als anys 70 a demanda dels veïns, que volien que tothom al barri pogués aprendre a llegir i a escriure. Des de llavors, milers d’alumnes, la majoria de la Trinitat Vella, s’han format al centre. Aquest curs, el CFA Trinitat Vella té uns 500 alumnes i ofereix classes d’informàtica, anglès, català, castellà, lectoescriptura i cultura general. “El perfil dels alumnes ha canviat molt al llarg dels anys. Inicialment, la majoria de les alumnes eren dones d’edat avançada. Ara tenim dones i homes i de totes les edats, des de molt joves fins a persones molt grans. A més, tenim alumnes de països d’arreu del món”, explica la directora del CFA Trinitat Vella, Encarna García. “Estem contents i enamorats de la nostra professió”, afegeix.