La Fundació GAEM, dedicada a impulsar la investigació en esclerosi múltiple, acaba de posar en marxa la campanya “Jo dono el pas” —”Yo doy mis pasos”— per recaptar diners per a la recerca d’una cura per a la malaltia. L’objectiu és aconseguir un milió d’euros, que es destinaran a finançar projectes de tractaments i medicaments que es troben en fase clínica. De moment, 2.600 persones ja s’han posat a caminar amb aquest propòsit.

Campanya inclusiva per comptar passes

Participar-hi és senzill. Primer de tot, cal registrar-se en la pàgina web de “Jo dono el pas” i donar-se d’alta en una de les moltes aplicacions que existeixen per comptar passes. Un cop fet, només s’han d’anar bolcant els passos a la pàgina a mesura que es camina, es corre o es va en bicicleta. Segons Cristina Espallargas, de la Fundació GAEM, la idea és que hi participi tothom i per això “no es valoraran els quilòmetres, sinó l’esforç que fa la persona”. Es tindrà en compte, per exemple, si es realitza una ruta plana o en pujada o si la persona té esclerosi múltiple i en quin grau. De fet, aquest esforç és el que després està previst que es transformi en aportacions econòmiques. Espallargas assegura que la idea és aconseguir donacions de tot tipus, però sobretot d’empreses que tinguin com a responsabilitat social corporativa promoure un estil de vida saludable.

El president de la Fundació GAEM, Vicens Oliver, destaca que es tracta d’una campanya inclusiva en la qual pot participar tothom. Les persones que, com ell, van en cadira de rodes, poden fer comptar el seu recorregut com si el fessin en bicicleta.

Recerca molt costosa

L’esclerosi múltiple és una malaltia, ara per ara incurable, que afecta unes 8.000 persones a Catalunya i 50.000 a tot Espanya. Oliver destaca que la recerca en aquest àmbit és molt costosa, ja que en molts casos les investigacions per a un fàrmac o un medicament nou poden allargar-se entre 10 i 15 anys i no totes arriben a la fase clínica. És per això que s’han marcat la fita d’aconseguir un milió d’euros que, tot i ser elevada, en “investigació no ho és tant”, diu Oliver.

La Fundació GAEM està ubicada al Parc Científic de Barcelona, al barri de la Maternitat i Sant Ramon, des d’on crea sinergies amb el món de la investigació. Disposa d’una acceleradora de projectes i d’un comitè científic independent que recomana les recerques a impulsar. Actualment, treballen tres tipus de recerques: medicaments i tractaments, diagnòstic i dispositius mèdics. En concret, els diners recaptats amb la campanya “Jo dono el pas” es destinaran a tractaments mèdics.