Pintades vestuaris Brians 1

El director de la presó de Brians 1, Josep Font, ha dimitit del càrrec després de rebre amenaces de mort i coaccions per part d’alguns treballadors, com pintades als vestuaris, un ninot que simula el seu cadàver i una creu de cementiri a l’exterior de la presó. Font ha trucat aquest dimecres matí a la consellera de Justícia, Ester Capella, per anunciar-li que deixa el càrrec.

Ninot amenaçant director Brians 1

Tant la Inspecció dels Serveis Penitenciaris com els Mossos d’Esquadra estan investigant les amenaces que ha rebut Font. La conselleria de Justícia ha alertat que canviarà la direcció del centre, però mantindrà els canvis que havia introduït Josep Font durant els 15 mesos que feia que ocupava aquest càrrec, com ara instal·lar més càmeres de seguretat o reduir un 30 % els internaments de presos en el Departament Especial de Règim Tancat de la presó.

Amenaces director Brians 1

La polèmica amb les càmeres de seguretat

L’increment de les càmeres de seguretat al centre és una de les mesures que ha provocat les crítiques d’alguns treballadors amb la direcció. Segons ha explicat la consellera Ester Capella a TV3, la política de Font ha estat sempre la “transparència” i garantir els drets fonamentals tant dels presos com dels treballadors. Per això, assegura, Font havia instal·lat càmeres de seguretat en espais foscos d’aquesta presó, que és molt antiga i té uns passadissos molt llargs. Actualment, Brians 1 té una ràtio de càmeres per pres del 0,2, mentre que en altres centres com Puig de les Basses és molt més alta, de l’1,2.

Mediació de Treball amb els sindicats

El Departament de Treball començarà una mediació amb els sindicats, a petició de Justícia, com a gest per reconduir la situació del centre. Tot plegat després que les baixes del personal s’hagin triplicat i, actualment, ja representin el 22 % de la plantilla de seguretat. D’altra banda, Justícia ha volgut defensar la reputació dels treballadors dels centres penitenciaris i ha dit que no permetrà que cap mala praxis la pugui malmetre.