L’edifici d’habitatges de lloguer per a joves ubicat a la Fabra i Coats, projecte de l’estudi Roldán i Berengué Arquitectes, ha quedat finalista als Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme. D’aquesta categoria, és l’únic projecte de la ciutat de Barcelona que opta a guanyar el guardó.

El jurat dels Premis FAD ha valorat de manera positiva la rehabilitació que s’ha fet de la nau de la Fabra i Coats, a Sant Andreu, per encabir-hi pisos per a joves. De fet, es tracta d’un projecte pioner perquè és la primera vegada que es rehabilita un espai de patrimoni industrial per ubicar-hi habitatge dotacional.

Construcció dins de construcció

La rehabilitació de la nau s’ha fet conservant-ne tota l’estructura exterior i creant-ne una de nova interior reversible, ja que, menys les escales metàl·liques, tota la resta es podria desmuntar.

Segons Mercè Berengué, arquitecta de Roldán i Berengué Arquitectes, en la rehabilitació s’ha intentat traduir l’activitat que es feia abans a la nau. Per exemple, s’ha mantingut una porta de la nau i els recorreguts de l’edifici simulen les passeres per on corrien els fils de la fàbrica de filatures. A més, Mercè Berengué assegura que aquesta rehabilitació ha suposat un estalvi de materials, energia i consum perquè de nova construcció hi ha poc més del 40 % de la superfície.

Donar valor a espais intermedis

Un altre valor que ha destacat el jurat dels Premis FAD és l’espai col·lectiu interior capaç de crear comunitat. De fet, reivindicar els espais intermedis com els passadissos o vestíbuls és un tret característic de Roldán i Berengué Arquitectes.

Els habitatges de la Fabra i Coats tenen un espai central intermedi entre el carrer de Parellada i el recinte de la Fabra i Coats. Mercè Berengué explica que, tenint en compte això, cada habitatge no disposa només dels 50 metres quadrats, sinó que també poden fer ús dels 200 metres quadrats comunitaris.

Guanyadors d’un premi FAD

Roldán i Berengué Arquitectes, amb més de 30 anys d’experiència, ha estat finalista als Premis FAD diverses vegades. De fet, el 2002 va guanyar per un projecte d’habitatges unifamiliars a Cerdanyola del Vallès.

L’any passat, els APROP, impulsats per l’Ajuntament de Barcelona per fer front a l’emergència d’habitatge, van rebre la menció especial del jurat del Premi FAD d’Arquitectura 2020.