L’Ajuntament ha fet entrega de les claus dels 46 habitatges de lloguer públic construïts a la Fabra i Coats. La majoria són per a joves (fins a 35 anys) i també s’ubica la nova seu de la Colla Castellera Jove de Barcelona. Els pisos, situats a la nau G de l’antiga fàbrica de filatures, tenen accés des de l’exterior del recinte fabril (carrer de Parellada, 9). Aquesta és la primera promoció d’habitatge destinada a joves que l’Ajuntament construeix des del 2008. El preu de l’obra, que es va engegar el juny del 2017, ha estat de 6,3 milions d’euros més IVA.

Lloguers de fins a 500 €

El nou edifici consta de 44 habitatges de dos dormitoris i dos habitatges adaptats d’un sol dormitori. Cadascun té 55 metres quadrats i tots tenen la mateixa distribució, a excepció dels pisos cantoners. Els inquilins, de fins a 35 anys, hauran de pagar un lloguer de fins a 500 euros mensuals.

Una altra característica de l’edifici és l’existència de zones comunitàries d’ús compartit encara per decidir. Per primera vegada, l’IMHAB està impulsant un procés participatiu per determinar els usos dels espais comuns. Segons la regidora d’Habitatge i Rehabilitació, Lucía Martín, es vol trobar noves maneres de gestionar el parc públic d’habitatge per tal de comptar amb les persones i que es facin seu l’espai.

Pisos per a artistes residents

A més dels 41 pisos per a joves, cinc habitatges seran gestionats per l’ICUB com a residències d’artistes que treballin a la xarxa de fàbriques de creació i que facin estades a la ciutat a través d’intercanvis. Segons el regidor de Cultura, Educació i Ciència, Joan Subirats, els artistes hi podran viure entre dues setmanes i fins a tres mesos. A partir del gener es posaran en marxa les gestions necessàries perquè s’hi puguin traslladar els primers inquilins. Aquesta és la primera vegada que artistes residiran en pisos de lloguer, però, segons Subirats, es repetirà amb tres pisos més a Vil·la Joana.

Un edifici dins una nau del 1905

Aquesta també és la primera vegada que s’edifica un habitatge de lloguer públic a l’interior d’una nau industrial conservant l’estructura exterior i fent-ne una d’interior totalment nova. A través d’un sistema anomenat “construcció dins de construcció”, l’estructura interior, separada de les façanes exteriors existents, s’ha fet essencialment amb fusta i les parets dels pisos s’han recobert de guix.

A més de l’estructura, l’edifici, que ha passat de dos a quatre nivells, conserva les bigues originals de la nau i elements a l’espai interior relacionats amb la fàbrica de filatures.

Espai d’assaig per a la Colla Castellera Jove de Barcelona

El soterrani de l’edifici s’ha adaptat per ser el local d’assaig de la Colla Castellera Jove de Barcelona. L’espai gira a l’entorn d’un forat, de 10 metres per 10 metres amb el sostre a 9 metres d’alçària, per encabir les torres humanes. L’entitat andreuenca fa anys que entrenava en un espai provisional a la Fabra i Coats en espera de l’emplaçament definitiu.