bloc fusta casernes Sant Andreu

Les antigues casernes de Sant Andreu acolliran dos blocs d’habitatge públic de lloguer amb l’estructura i les façanes fetes de panells de fusta prefabricada. L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal de l’Habitatge, ha adjudicat la redacció del projecte i la construcció d’aquests edificis a l’empresa VIAS i als arquitectes Dataae, J.R. Pascuets i M. Gonzàlez. Entre els dos blocs hi haurà 135 habitatges i la inversió que s’hi destinarà és d’11,7 M €.

Aquest sistema de construcció industrialitzat permetrà reduir els terminis d’execució d’obres un 40 % respecte al sistema tradicional. S’estima que els blocs d’habitatges puguin estar acabats en uns dos anys, aproximadament. Els edificis també busquen reduir l’impacte ambiental i, per això, tots els pisos tindran ventilació creuada natural i uns espais aïllats i amb control solar per evitar sobreescalfaments a l’estiu i afavorir guanys energètics a l’hivern.

Recreació interior d’un dels pisos de l’edifici A, que tindrà 79 habitatges de lloguer social

Habitatges compactes sense passadissos

Un dels blocs, l’edifici A, estarà ubicat al carrer de Víctor Colomer, 6-12, entre el passeig de Torras i Bages i el Parc d’Antoni Santiburcio. Tindrà dues alçàries diferenciades, de cinc i 10 plantes amb 79 habitatges de lloguer social. Els pisos s’han dissenyat amb una distribució compacta sense passadissos i espais amplis, la cuina integrada al menjador i dues habitacions dobles. L’edifici s’ha adjudicat per 6,4 M € i a la planta baixa hi haurà un equipament de barri.

Recreació del bloc J, amb 56 habitatges de lloguer per a joves i una escola bressol a la planta baixa

Pisos de lloguer per a joves

L’altre bloc, l’edifici J, tindrà entrada pel carrer de Fernando Pessoa, 53-57, amb quatre plantes i 56 habitatges de lloguer per a joves. Igual que l’edifici A, l’estructura interior també serà compacta i sense passadissos. Com a tret diferencial, cada planta tindrà “un carrer en alçada” que servirà de via de pas per accedir als habitatges i com a punt de trobada i relació entre veïns. A més, connectarà amb sis patis interiors oberts que pretenen reduir la demanda energètica dels pisos.

Imatge virtual de l’interior d’un pis del bloc J

Aquest altre edifici s’ha adjudicat per 5,3 M € i a la planta baixa hi haurà una escola bressol municipal. Aquests edificis amb estructura de fusta complementen altres experiències de construcció industrialitzada que ha posat en marxa l’Ajuntament amb els APROP, els allotjaments temporals que es fan amb contenidors marítims. N’hi ha un de fet al Gòtic i se n’han projectat dos més a Glòries i a la Bordeta. També es vol fer aquests allotjaments prefabricats al solar de l’antic teatre Talia, al Paral·lel.