El Gremi de Restauració de Barcelona i l’Associació Professional de Venedors de Premsa de la Rambla no volen que la transformació urbanística del passeig , que no té calendari, comenci ara i aposten per deixar-la per a més endavant. Consideren que “no és el moment” de sotmetre la Rambla a unes obres que es podrien allargar més de set anys després de l’impacte negatiu del coronavirus en els negocis de la zona. Sí que defensen, com ha anunciat l’Ajuntament, actuacions menors per millorar el paviment.

“Les grans obres s’han de fer en moments de prosperitat i ara la situació és precària, especialment al centre”, ha afirmat el director general del Gremi de Restauració, Roger Pallarols, que considera que iniciar ara unes obres de llarga durada suposarien “condemnar negocis a la desaparició”. Per això, Pallarols aposta per una “millora estètica” de la Rambla i un pla de reactivació econòmica per protegir empreses i omplir d’activitat locals buits. El president dels quiosquers, Juan Jiménez, també creu que “no és el moment de fer obres faraòniques” que portarien els negocis a la “ruïna total”.

Mantenir totes les terrasses i quioscos

La Rambla disposa d’una seixantena de locals de restauració, dels quals uns 40 tenen terrasses al passeig. El Gremi està ultimant un acord amb l’Ajuntament per mantenir totes les taules, ja que la proposta inicial de reforma de la Rambla les reduïa en un 25 %. Pallarols diu que no es van tenir en compte tots els operadors en el disseny de la nova Rambla i que ara s’està reconduint el malestar generat. Els venedors de premsa també negocien la ubicació dels 11 quioscos perquè el pla inicial preveia moure’n algun de lloc per evitar tenir-ne un davant de l’altre.

Precisament, aquest dimarts a la tarda, la Comissió d’Urbanisme ha d’aprovar el projecte executiu de transformació de la Rambla. En la sessió de febrer, els grups de l’oposició van recriminar al govern no posar calendari a les obres, crítiques que també han fet els Amics de la Rambla.