La reforma de la Rambla haurà d’esperar encara més. El govern d’Ada Colau continua sense posar data a l’inici de les obres d’aquest passeig. La proposta de transformació, fet per l’equip Km0, es va presentar el 2018 i, des d’aleshores, s’han posat tres dates per començar les obres que no s’han complert. La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha assegurat que “no hi ha unanimitat” per començar la reforma de manera immediata i ha afirmat que la Rambla necessita “una estratègia de promoció econòmica” perquè hi vagin els barcelonins.

No hi ha unanimitat en començar la reforma de la Rambla de forma immediata. Que s’ha de fer? Evidentment. Que la farem? També. Ara, quan la començarem? Quan sigui el millor moment i si és per donar resposta als problemes que ara té la Rambla.

Janet Sanz, tinenta alcalde Urbanisme

En un debat a la Comissió d’Urbanisme, l’oposició ha exigit un calendari d’obres. Els grups han donat suport a una proposta de Junts per Catalunya que insta el govern a aprovar amb urgència el projecte executiu de reforma de la Rambla i licitar els treballs de manera imminent. Els dos grups de govern s’han abstingut. Janet Sanz s’ha compromès només a aprovar el projecte executiu “abans que acabi el mes de febrer”, però ha deixat sense concretar l’inici d’obres, que ha dit que s’haurà de decidir “entre tots”.

“La Rambla s’està morint dia a dia”

El portaveu de Junts, Jordi Martí, ha demanat al govern que no faci servir la pandèmia d’excusa per endarrerir les obres: “La Rambla s’està morint i no pot perdre més oportunitats”. Des d’ERC, Jordi Coronas ha ironitzat que, des de fa anys, la reforma de la Rambla s’ha convertit en “l’etern projecte de l’any que ve” i que no es fa mai. “La pandèmia no hauria de ser una excusa, sinó un motiu per fer les obres”, ha afegit Celestino Corbacho (Cs).

El popular Óscar Ramírez ha denunciat “promeses i incompliments” del govern amb la Rambla, mentre fa obres a la Diagonal o actuacions d’urbanisme tàctic. Manuel Valls (BCN Canvi) ha demanat “no perdre més temps” i fer les obres perquè “la Rambla és una marca de la ciutat”.

“El problema de la Rambla és que no hi viu ningú!”

Janet Sanz ha argumentat el retard en les obres assegurant que més enllà de la reforma, la Rambla necessita altres estratègies: “Ens equivocarem si només canviant el paviment pensem que resoldrem tots els problemes”. La tinenta d’alcalde ha dit que el problema de la Rambla és que “no hi viu ningú!” i que això dificulta establir-hi “un comerç sòlid” que no sigui vulnerable a situacions com l’absència de turisme actual.

Segons Janet Sanz, el Gremi de Restauració ha demanat a l’Ajuntament dedicar recursos a enfortir econòmicament la Rambla i no fer la transformació. Quan s’aprovi el projecte executiu, la responsable d’Urbanisme ha dit que es podran desencallar actuacions com ara la retirada de les antigues ocelleries i altres “coses complementàries”. Sanz ha admès que el govern tenia estratègies pensades per la Rambla que la pandèmia ha obligat a refer.

Per denunciar el retard en l’inici de les obres, els Amics de la Rambla van instal·lar l’octubre del 2020 un comptador gegant al mateix passeig. L’absència de calendari fa preveure que seguirà sumant dies.