La barba i la mascareta no es porten bé“. Ho ha assegurat el director de l’Institut d’Investigació Tèxtil i Cooperació Industrial (INTEXTER) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Enric Carrera, al programa ‘reset’, de betevé.

Carrera, de fet, ha reconegut que “l’ideal seria que els barbuts s’afaitessin” perquè la barba “genera una càmera d’aire que fa que la mascareta no s’ajusti correctament“. Un punt en què també hi han coincidit tant Joan Pera, enginyer tèxtil i gerent de l’empresa ARPE, que ha assegurat que la barba provoca “fugues”, com José Luis Jiménez, catedràtic de Química de Ciències Ambientals a la Universitat de Colorado (EUA), que ha afirmat que “els homes s’han d’afaitar” perquè les mascaretes “no segellen damunt de la barba“.

La majoria de barbes no s’adapten bé a la mascareta, segons el Centre de Prevenció i Control de Malalties dels Estats Units

El Centre de Prevenció i Control de Malalties dels Estats Units ha editat una guia que especifica quins tipus de barbes s’adapten millor a la mascareta. D’acord amb aquest organisme, tan sols alguns bigotis més prims o el masclet del mentó són compatibles amb una protecció òptima davant del risc de contagi de la covid-19.

No portem bé la mascareta

La majoria de la gent no porta bé la mascareta“, segons Enric Carrera, que ha explicat que “es va fer un estudi a Singapur en què es van repartir 2.500 mascaretes FFP2 i només el 13 % de les persones se les va posar bé“. Per això, el director d’INTEXTER ha recomanat no “fiar-ho tot a la mascareta” i acompanyar sempre aquesta mesura de les altres ja conegudes, com la distància social i la higiene de mans. Si no, diu, “és un risc”.

El fil elastòmer, la solució a les fugues

Un dels principals riscos són les fugues, que poden suposar una “pèrdua d’eficàcia molt gran“, ha advertit Carrera. L’expert de la UPC ha assenyalat com a zona “crítica” l’àrea de sota dels ulls i ha subratllat que un dels símptomes de les possibles “fugues” és el fet que s’entelin les ulleres. Considera que és “impossible” eliminar per complet aquest risc, però que es pot “minimitzar“. En aquest sentit, ha qualificat de “proposta interessant” la mascareta de fil elastòmer, que duen un filtre N95 i disposen d’un segellament de silicona.

L”elastomèrica’ és la mascareta perfecta: té un material que filtra bé, pots respirar bé i segella bé, mentre que les FFP2 són una relíquia
José Luis Jiménez, catedràtic Química Ciències Ambientals Universitat de Colorado (els EUA)

José Luis Jiménez les ha definides com “la mascareta perfecta“, molt per damunt de les FFP2, que ha titllat de “relíquia“. Segons aquest expert, les mascaretes de fil elastòmer incorporen “un material que filtra molt bé“, alhora que “aïllen” perfectament i et permeten “respirar bé“. Per tot plegat, el catedràtic de la Universitat de Colorado aconsella fer servir aquest tipus de mascareta, si bé costen prop de 70 € i encara no es venen a l’estat espanyol.