Alzheimer

La Fundació Pasqual Maragall, dedicada a la investigació de l’Alzheimer, té previst obrir un laboratori centrat en la detecció precoç de la malaltia a través d’una analítica de sang. Per fer-ho, però, necessita una gran inversió de diners en tecnologia.

Campanya “Una notícia per al record”

Per desenvolupar-lo és necessària maquinària ultrasensible amb tecnologia capdavantera que té un cost de 150.000 euros. I per recaptar fons han iniciat la campanya “Una notícia per al record”.

El vídeo de la campanya recorre la història de quatre familiars de persones amb Alzheimer i posa el focus en una característica singular d’aquests pacients: no recorden esdeveniments recents de la seva vida, però la seva memòria és capaç d’evocar notícies importants del seu passat.

La importància de la detecció precoç

El Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC), el centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall, assegura que, un cop en marxa, serà “el laboratori més avançat d’Espanya i un dels més sofisticats del món dedicats a fer possible la detecció de l’Alzheimer de manera precoç mitjançant una simple analítica de sang“.

Avui en dia, l’Alzheimer encara es diagnostica tard, quan hi ha símptomes evidents i després de proves invasives i cares. Detectar-lo a temps permetrà provar fàrmacs nous i millorar les possibilitats d’èxit dels tractaments enfocats a frenar l’Alzheimer en les fases més primerenques.

La clau de l’analítica de sang és que s’han pogut detectar una sèrie de biomarcadors, com la proteïna acídica fibril·lar glial (GFAP), que tenen tots els pacients abans de desenvolupar la malaltia. La prova es fa mitjançant una punció lumbar.