Un estudi internacional liderat per la Fundació Pasqual Maragall ha trobat una manera de detectar la fase inicial de l’Alzheimer. El treball apunta que una sèrie de biomarcadors de la proteïna fosfo-tau utilitzats per detectar la malaltia en la fase de demència també permeten diagnosticar-la en la fase preclínica. La investigació s’ha publicat aquest dimarts a la revista científica ‘EMBO Molecular Medicine’.

Marc Suárez-Calvet, biòleg de l’Hospital del Mar i del centre de recerca Barcelona Beta, assenyala que tenir biomarcadors a la sang que permeten diagnosticar “adequadament i de forma fàcil” els pacients amb Alzheimer “facilitaria molt els assajos clínics i trobar fàrmacs nous per a la malaltia. De fet, el Dr. Suárez-Calvet remarca que una altra de les novetats de l’estudi és que permet detectar aquestes proteïnes a través d’una analítica de sang, que és una prova menys cara i invasiva que una punció lumbar.

Suárez-Calvet insisteix que aquesta detecció en fases asimptomàtiques de l’Alzheimer es fa en l’àmbit de la recerca, perquè actualment no hi ha cap medicament que modifiqui l’evolució de la malaltia. La investigació s’ha dut a terme sobre 381 participants d’entre 45 i 75 anys, la majoria descendents de persones amb Alzheimer. L’estudi també ha comptat amb investigadors de la Universitat de Göteborg, l’Hospital del Mar i el Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Fragilitat i Envelliment Saludable.

La Fundació Pasqual Maragall va demanar fa un mes i mig que els recursos que es destinin a la investigació del coronavirus no vagin en detriment d’altres recerques, com la cura de l’Alzheimer.