L’Institut Jaume Balmes de Barcelona està d’aniversari. El centre, el primer de la ciutat, ha engegat avui una sèrie d’actes per commemorar els seus 175 anys d’història i ho ha fet amb una celebració institucional al Paranimf de la Universitat de Barcelona.

L’acte, que inaugura un curs ple de celebracions, ha comptat amb la participació del conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray i el regidor d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona, Pau González.

Un sol centre, moltes ubicacions

Va ser l’únic institut d’ensenyament secundari a la ciutat fins a l’any 1932 i des dels seus inicis va potenciar l’ensenyament d’idiomes. El centre es va integrar als seus inicis a la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona, una associació que va durar fins al 1857. Ja aleshores, els seus directors reclamaven la necessitat d’un edifici propi, que va arribar al 1942 amb l’espai del carrer de Pau Claris.

Abans, però, el centre va passar també per diferents ubicacions com l’Antic Convent del Carme, l’Escola Industrial, l’Acadèmia de Ciències i Arts o el Seminari Conciliar.

Una celebració endarrerida

Malgrat que la celebració es farà durant les properes setmanes, el cert és que el centre té en realitat 176 anys d’història. La xifra rodona, els 175, s’havien de celebrar el curs passat però la festa va quedar posposada per la pandèmia. Aquest any, els actes de commemoració s’estendran al llarg del curs i acabaran al mes de novembre. Hi haurà jornades esportives, trobades d’antics alumnes i professors i portes obertes amb l’alumnat en el paper de guia.