La històrica font de la plaça del Carme, al districte de les Corts, espera una restauració des que va ser vandalitzada per segon cop el mes de març. En aquesta ocasió, va ser escapçada, algú en va sostreure la part superior. Es tracta d’un gerro ornamental que coronava aquest element patrimonial.

La font, escapçada

La font data del 1890 i és una de les històriques de Barcelona, ubicada a l’antic barri del Camp de la Creu. L’Associació de Veïns de les Corts denuncia que passen els mesos i no es repara. Adela Agelet, la secretària de l’entitat, lamenta que el catàleg “va a pas de tortuga” i que fa tres mesos que la font està vandalitzada i “no hi ha tampoc data de reposició”.

La font, abans de ser vandalitzada

El districte de les Corts ha assegurat a betevé que té constància de la situació de la font i que ha derivat la qüestió al departament de fonts i de patrimoni de l’Ajuntament.

Un barri pendent de transformació des de fa 15 anys

La plaça del Carme és el punt on històricament s’articulava la vida d’un barri treballador que ara està a punt d’experimentar una transformació profunda per la construcció del nou Parc de la Colònia Castells, un projecte que no té el vistiplau d’una part del veïnat del Camp de la Creu.

De fet la Plataforma Salvem el Camp de la Creu – Colònia Castells ha demanat a l’Ajuntament que aturi els treballs de construcció del nou Parc de la Colònia Castells. Volen una revisió del projecte executiu perquè consideren que no recull veritablement el relat històric de l’espai. Afirmen que més enllà de les casetes, també cal preservar tots els elements que encara són presents, com ara els traçats dels antics vials urbanístics de la Colònia Castells.

El procés de transformació de l’antiga Colònia Castells ja fa 15 anys que dura. Alguns edificis s’han enderrocat i a la zona s’han construït diversos blocs per als veïns reallotjats de la colònia. La transformació ha rebut un impuls: el març del 2021, el consistori va aprovar una dotació pressupostària de 22,5 M per tirar endavant l’última fase de transformació, que comportarà l’enderroc de diverses finques dels carrers d’Entença i del Montnegre.