Dilluns 27 de juny s’inicien les obres del Parc de la Colònia Castells, una gran superfície que tindrà 9.600 m2 d’espai verd i zones d’esbarjo. Això suposa un pas més cap a la culminació del procés de transformació urbanística de tot l’entorn, engegat fa gairebé 20 anys i que preveu la creació de habitatges i equipaments nous, a més d’aquesta gran àrea verda. Dilluns s’inicia la urbanització de l’àmbit delimitat pels carrers d’Entença, Taquígraf Serra, Equador i Montnegre.

El parc estarà presidit per una gran plaça central, on es preveu fer diverses activitats. L’espai també tindrà horts urbans comunitaris, una zona de jocs infantils i un circuit de salut i àrea de gent gran. A la zona verda s’hi plantaran més de 180 arbres nous, com ara plataners, lledoners, ginkgos, tabebuies, pereres o xicrandes, i plantes arbustives.

‘Tria el verd de la Colònia’

Al voltant de 200 veïns i veïnes van participar en el procés participatiu ‘Tria el verd de la Colònia’. Es van recollir aportacions per tenir-les en compte per a l’elaboració del projecte. Un cop conclòs el procés, el Govern municipal va continuar treballant amb el veïnat per millorar alguns aspectes de l’execució de les obres per augmentar la superfície verda i els espais de descans. Segons el calendari previst, les obres acabaran el febrer del 2023. Les executarà l’Ajuntament, a través de l’Institut Municipal d’Urbanisme (IMU), i el pressupost serà d’uns tres milions d’euros.

Els veïns demanen que es preservi la memòria històrica de l’antiga colònia

Per a la majoria dels veïns, la preservació del patrimoni històric és fonamental. De fet, a finals de maig, a pocs dies perquè comencessin les obres, van proposar un projecte alternatiu per tal de mantenir l’organització urbanística que hi havia a l’antiga colònia.

Passatge de Piera a la Colònia Castells de les Corts.

Des del consistori expliquen que l’actuació que comença aquest dilluns preveu la conservació d’una part dels habitatges de l’antiga colònia. Això permetrà, diuen, “fer valer la memòria històrica del recinte i els usos que havien tingut”. En total es preveu mantenir 11 cases ubicades al passatge de Piera, i això farà possible preservar el traçat d’un dels vials de la colònia, al qual s’accedirà des del carrer del Montnegre. En aquestes casetes s’hi preveu ubicar instal·lacions de servei de la zona verda i dels horts urbans, i seran un espai d’ús per al barri amb altres activitats que es concretaran una vegada rehabilitades.