cribratge Festival Cruïlla
Foto: ACN


(ACN). El Cruïlla ultima els preparatius de la seva edició més difícil al Parc del Fòrum amb la promesa d’esdevenir el primer festival europeu d’aquesta dimensió que se celebra en pandèmia. L’organització ha preparat un gran dispositiu al Centre de Convencions Internacionals de Barcelona (CCIB), convertit en un espai on cribrar 25.000 persones diàries cada una de les tres jornades de festival (dijous, divendres i dissabte). “Això no s’ha fet mai al món”, assegura Jordi Herreruela, el director del Cruïlla.

Espais preparats per fer els test d’antígens al CCIB (Foto: ACN)

300 sanitaris per fer test fins a 4.200 per hora

El dispositiu del festival Cruïlla per testejar els assistents inclou un equip sanitari de fins a 300 persones, 200 dels quals són els auxiliars d’infermeria que realitzaran els tests (fins a 4.200 per hora en el moment de major activitat) i 100 són validadors de les proves. Els assistents tenen una hora assignada per fer-se la prova (l’organització insisteix que es respectin aquests torns per evitar aglomeracions) i tot el procés des de l’entrada amb porta prèviament assignada fins a la porta del festival s’hauria de fer en 45 minuts (30 per l’accés i test al CCIB més un quart d’hora fins que es té el resultat, sense el qual no es pot entrar al festival). Els tests es faran entre de 15 a 22 h.

Mascaretes FPP2 preparades per repartir als assistents al Cruïlla (Foto: ACN)

“Un cribratge de 25.000 persones en set hores (i en un sol espai) no s’ha fet mai al món”, destaca Herreruela. El director considera que si surt bé, no tan sols farà possible la celebració d’un festival de masses, sinó que és “visibilitzarà” que “es podria cribrar la població de tot Catalunya en una setmana”, cas que fos necessari. Com s’ha fet en altres assajos, concerts i festivals, un resultat positiu en el test d’antígens comportarà la retirada de l’entrada (i la devolució del seu import), i l’avís al sistema de salut.

La pressió d’Argimon

El director del Cruïlla admet que senten la pressió pels darrers advertiments del Govern perquè siguin rigorosos a l’interior del recinte, on hi haurà 150 treballadors controlant l’ús de la mascareta i que no es mengi ni es begui davant dels escenaris. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha alertat que algunes imatges que s’han vist en festivals com el Vida, sense complir les mesures anticovid, “no es poden repetir”.

El director del Cruïlla, Jordi Herreruela, explica el dispositiu als periodistes (Foto: ACN)

Herreruela creu que el risc “del que ha passat el cap de setmana”, té més a veure amb les aglomeracions abans del test d’antígens que durant la celebració dels festivals. Per Herreruela, l’assaig clínic de l’Apolo, el concert del Sant Jordi i altres experiències recents avalen que “es pot eliminar la capa de la distància física”, la qual cosa ha portat a altres proves reeixides, com un concert amb tests previs i sense mascareta a Liverpool. “La gran dificultat està abans de fer-se el test d’antígens, no després”, ha dit el director d’un festival que, no obstant això, manté l’ús de la mascareta obligatori.