El Govern espanyol descarta, de moment, tornar a fer obligatòria la mascareta en exteriors tot i que es pugui mantenir la distància social. Després que aquest dimarts la Generalitat hagi demanat que es faci marxa enrerees torni a exigir dur el nas i la boca tapats a l’aire lliure, el Govern espanyol ha explicat que, de moment, aquesta possibilitat no està sobre la taula de l’executiu de Pedro Sánchez.

Aquest dijous, en la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial de Salut —en què estan representades les comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat— la ministra Carolina Darias ha dit que permetre prescindir de la mascareta en exteriors “és una mesura prudent que si es compleix, tal com s’estableix al reial decret llei, garanteix que no hi haurà contagis”.

Una petició del govern català per frenar els contagis

Dimarts, la portaveu del govern català, Patrícia Plaja, ja havia lamentat que la qüestió és competència estatal i que, per tant, la Generalitat només té la potestat de recomanar que es porti la mascareta en tot moment. Plaja ho va explicar el mateix dia que es van fer públiques les mesures per contenir l’increment dels contagis provocat per la variant delta, unes infeccions que afecten sobretot la franja de població jove.

Les noves restriccions són el tancament de l’oci nocturn i l’obligatorietat de fer-se un test d’antígens, una PCR o tenir la pauta completa de vacunació per poder participar en activitats que apleguin més de 500 persones a peu dret.

La mascareta va deixar de ser obligatòria en exteriors el 26 de juny, quan els contagis encara no s’havien disparat.

Descartat també un nou toc de queda

D’altra banda, la ministra de Sanitat també ha descartat un nou toc de queda i ha afirmat que donarà suport a les Comunitats Autònomes en les decisions que prenguin. Darias també ha descartat prendre cap mesura unificada per atacar el virus, i s’ha remès a les “nombroses” eines que els governs autonòmics tenen al seu abast.