Ara com ara, poc més del 2 % de la població catalana està vacunada. I, d’aquests, una xifra irrisòria n’ha rebut la segona dosi. Estem, per tant, molt lluny del 70 % o més en què els experts situen la immunitat de grup. Sanitat situa aquesta fita a finals d’estiu.

Això, però, no vol dir que hàgim d’esperar fins llavors per veure algun efecte de la vacunació. Si ens fixem en les dades de mortalitat per covid-19 a Catalunya, veiem que el 88,8 % de les víctimes tenien més de 70 anys. Tenint en compte que són gairebé el 14 % de la població (1.082.419 persones), n’hi hauria prou de vacunar aquest col·lectiu per baixar en picat la mortalitat. Tenint en compte l’alta eficàcia de les vacunes, segons les farmacèutiques, la mortalitat podria arribar a caure més d’un 80 %.

El govern situa a partir de l’abril l’inici de la vacunació de la gent gran que no viu en residències, començant pels de més de 80 anys i altres grups vulnerables. Quan estiguin immunitzats, això podria generar un escenari inèdit fins ara. “Podem haver protegit una part de la població, però és possible que no haguem aturat el virus en la població general”, explica l’investigador de l’IrsiCaixa, Julià Blanco.

Les mesures d’autoprotecció s’hauran de mantenir durant mesos

Per a aquest motiu, alerta Blanco, les mesures d’autoprotecció no es podran abandonar malgrat la mortalitat baixi. Hi ha un percentatge de gent jove que també acaba a l’UCI i molts malalts tenen seqüeles. Però hi ha un altre motiu: “Que el virus circuli és un perill enorme perquè podria anar mutant i li estem donant ales perquè pugui generar resistència a les vacunes”.

Que el virus circuli és un perill enorme perquè podria anar mutant i li estem donant ales perquè pugui generar resistència a les vacunes.
Julià Blanco, investigador d’IrsiCaixa

De fet, avisa Blanco, això ja està passant. A la variant britànica, més contagiosa, s’hi han de sumar la sud-africana i la brasilera. I aquestes dues preocupen especialment, alerten els experts, perquè hi ha indicis que resten eficàcia a les vacunes. Si es confirma i es propaguen, podrien fer saltar totes les previsions d’immunitat pels aires.