Quatre anys després dels atemptats de la Rambla i Cambrils, Barcelona ha retut homenatge a les víctimes aquest dimarts, 17 d’agost en un acte curt i emotiu que ha començat a les 10 h al pla de l’Os de la Rambla. Hi han participat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau i el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, entre altres representants polítics i de la resta d’institucions, a més de membres dels cossos de seguretat i d’emergència.

Tal com s’havia anunciat ha estat un acte breu, d’uns 10 minuts, i sense parlaments polítics. S’ha iniciat amb un minut de silenci acompanyat de la melodia d”El cant dels ocells‘. Acte seguit, víctimes i familiars, acompanyats per representants de la UAVAT, han iniciat l’ofrena floral amb rams i clavells blancs, a les torretes situades al costat del Memorial. Després ha estat el torn dels representants polítics i institucionals.

Ofrena floral a les víctimes dels atemptats del 17-A

Condemnes de vuit a 53 anys de presó

Les flors recorden i reten homenatge a les 16 vides que es va emportar l’atropellament massiu de la tarda del 17 d’agost del 2017, reivindicat per Estat Islàmic. Aquell vespre la ciutat va quedar engaviada pels controls policials que cercaven els autors. Una recerca que va acabar amb la mort de Younes Abouyaaqoub, de qui es va trobar la documentació a la furgoneta causant de l’atropellament, i la detenció de tres homes, que han estat sentenciats fa pocs mesos a penes de 53, 46 i vuit anys de presó.

Víctimes i familiars, gust agredolç per la sentència

La sentència ha esta rebuda amb gust agredolç per unes víctimes i uns familiars que critiquen que no hi hagués una condemna als tres acusats per cooperació amb l’atemptat. També la UAVAT han fet pública la seva crítica perquè tan sols un 22 % de les víctimes reconegudes, que ascedeixen a 345 persones, han rebut indemnització. “Nosaltres no hem rebut cap ajuda ni cap tractament ni suport ni res. -explica Yolanda Ortiz- Et trobes molt impotent perquè han passat quatre anys i et quedes completament sol, no tens ajuda per enlloc, ni t’ofereixen psicòlegs…. ja no es tracta de diners, es tracta d’un suport, una atenció.”