L’Ajuntament de Barcelona fa un pas endavant i s’ha posat en contacte amb el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions per oferir acollida urgent per a 50 refugiades afganeses. Ho ha anunciat Marc Serra, regidor de Drets de Ciutadania i Participació, a través de Twitter en un missatge en què ha posat èmfasi en acollir “dones, famílies amb nens, defensores dels drets humans“. Un col·lectiu que, “a priori”, és el que es veu més amenaçat ara que els talibans controlen l’Afganistan.

De moment són 50 places ofertes des dels organisme municipals, però que es poden ampliar més endavant. També compten amb mecanismes perquè els ciutadans puguin oferir habitacions o pisos a les persones que escapin de l’Afganistan.

El tuit del regidor de Drets de Ciutadania i Participació arriba després que dilluns el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ja manifestés la intenció de la ciutat d’acollir solidàriament persones que “fugissin del fonamentalisme”, tot fent una crida a les administracions per facilitar els tràmits de forma segura.

Collboni recorda la tradició solidària i d’acollida de la ciutat, i és que no és el primer cop que l’Ajuntament s’ofereix a acollir refugiats. El setembre passat, per exemple, ja es va posar a disposició de l’estat un equipament municipal amb capacitat per una cinquantena de persones refugiades procedents de l’illa grega de Lesbos.

La Generalitat també s’activa per acollir refugiats

També des de la Generalitat de Catalunya, el president Pere Aragonès ha parlat amb el cap del Govern espanyol, Pedro Sánchez, amb la idea d’oferir Catalunya per acollir tants refugiats i refugiades de l’Afganistan “com faci falta“. Segons ha explica Aragonès a l’ACN, la xarxa catalana d’espais d’acollida s’ha posat a disposició per afrontar l'”emergència humanitària”, provocada pel control dels talibans al país, i ha reclamat que s‘accelerin tots els tràmits per reconèixer el dret a l’asil de les persones refugiades a Catalunya.