La crisi de la covid-19 s’allarga a Catalunya i impacta de ple en les llars més vulnerables. L’organització Save the Children alerta que a sis de cada 10 famílies que atenen els és difícil pagar el lloguer i fer front a les despeses bàsiques de casa. L’entitat constata que l’emergència social i econòmica ha reduït llocs de feina i ha afectat les rendes dels qui més les necessiten.

La dada es desprèn de l’informe Aniversari covid-19: Què ens expliquen les famílies, elaborat per Save the Children Catalunya a través de 200 enquestes a persones ateses a Barcelona. L’estudi també mostra que el 30 % de pares acompanyats han perdut la feina i que, com a conseqüència de la pandèmia, més de la meitat dels infants han patit estrès o ansietat, i això ha compromès el rendiment escolar.

Un 80 % d’infants seran adults pobres

L’organització insisteix que, si abans del coronavirus la pobresa afectava un 31 % dels infants a Catalunya, ara aquest percentatge es podria enfilar al 35 %. “Això suposa que gairebé mig milió de nens i nenes creixeran en situació d’exclusió social i, si les administracions no es posen a treballar, un 80 % seran adults pobres“, avisa Antoni Pérez, director de Save the Children a Catalunya.

Famílies pobresa Barcelona
La Jennifer llegeix un conte amb el seu fill a Barcelona // Foto: Save the Children

Per revertir els estralls de la crisi de la covid-19, des de l’entitat proposen, entre d’altres, reformular la Renda Garantida de Ciutadania ─amb un ingrés mensual de 200 € per a famílies amb un fill a càrrec, que s’incrementaria 100 € per cada infant més─ i implementar una nova ajuda a la criança. A més, reclamen estendre la prohibició dels talls de subministrament més enllà de la vigència de l’estat d’alarma.

“A vegades no es fàcil arribar a final de mes”

La Jennifer, el seu marit i dos fills ─de 8 i 14 anys─ reben el cop de mà de Save the Children. Ella es dedica a la neteja, un dels sectors més precaris, i ell a la reforma d’habitatges, un àmbit que encara està força paralitzat. “La pandèmia segueix i no para, i cada dia tot es fa un mica més difícil“, relata la Jennifer. Viuen en una habitació de relloguer a Barcelona i, narra, “a vegades no és fàcil arribar a final de mes, però anem fent“.

Famílies pobresa Barcelona
La Jennifer i el seu fill de 8 anys, en sortir de l’escola // Foto: Save the Children