Professionals de neteja i serveis generals de l’Hospital Doctor Josep Trueta de Girona amb el nou robot desinfectant

Cinc hospitals catalans han començat a rebre els primers robots per desinfectar les habitacions de coronavirus. Les màquines han estat subministrades per l’empresa danesa UVD Robots, que va guanyar un concurs d’emergència.

Pot desinfectar habitacions en 10 minuts

Segons els seus creadors, el robot és capaç de desinfectar una habitació de mida estàndard en tan sols 10 minuts a través de llum ultraviolada. A més, asseguren, amb una sola càrrega el robot podrà desinfectar 18 habitacions. Els dispositius es podran dirigir a distància a través d’una aplicació mòbil i l’operació es podrà iniciar des de l’exterior de l’habitació.

Els centres sanitaris de Barcelona que rebran el primers robots són l’Hospital de Santa Creu i Sant Pau i l’Hospital Sant Rafael. La màquina també arribarà a l’Hospital Universitari Doctor Josep Trueta de Girona, l’Hospital Comarcal de la Selva i l’Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII.

Iniciativa de la Comissió Europea

Els robots han estat adquirits per la Comissió Europea (CE) i els primers aparells arribaran a 31 hospitals de la UE. L’objectiu és garantir un entorn estèril als centres sanitaris sense exposar el personal a riscos innecessaris. L’ús dels robots, segons la CE, evitarà que els professionals de neteja hagin de manipular, transportar o emmagatzemar productes químics tòxics, perillosos o corrosius.

En total, la Comissió destinarà 12 milions d’euros de l’Instrument d’ajuda d’emergència per adquirir un total de 200 robots.