El pla de vacunació a Catalunya ha agafat embranzida i ja s’ha superat el milió de punxades de la primera dosi. De fet, durant Setmana Santa es va vacunar massivament les persones d’entre 60 i 65 anys i la setmana que ve ja es començarà a administrar el vaccí a la franja d’edat d’entre 70 i 79 anys. Tot i això, el tema de debat d’aquests dies és el dels efectes secundaris de la vacuna d’AstraZeneca.

Ara per ara, el Ministeri de Sanitat i les diverses comunitats autònomes han decidit administrar la vacuna a les persones d’entre 60 i 69 anys, mentre estudien la possible relació amb casos de trombosi.

Els experts recomanen posar-se la segona dosi d’AstraZeneca

El topall d’edat que ha pactat el Ministeri de Sanitat ha generat incertesa i confusió entre les persones menors de 60 anys que ja han rebut la primera dosi del vaccí. L’investigador de la Universitat de Leicester i la UOC, Salvador Macip, assegura que ara mateix l’opció més segura és completar la pauta amb la mateixa marca: “Hi ha tres opcions: la primera és no posar-se la segona dosi, però és absurd perquè et quedes amb la meitat de protecció i és més arriscat; la segona opció és que et posin una vacuna d’una altra marca, però això és més absurd perquè encara no s’ha fet cap prova clínica, i la tercera opció, l’única que té sentit, és posar-se la segona dosi tranquil·lament.”

No posar-se la segona dosi és absurd, perquè et quedes amb la meitat de protecció
Salvador Macip

A més, Macip insisteix que la relació entre la vacuna i les trombosis encara és provisional i afirma que, en el cas que es demostrés la relació, la freqüència d’aquest tipus de complicacions és molt baixa i els beneficis de vacunar-se són més alts que els riscos de fer-ho: “No és una vacuna dolenta. No hem de desconfiar.”

Malestar i refredats, efectes secundaris habituals

Recentment, alguns metges alerten que han notat un augment de consultes pels efectes secundaris de la vacuna. Per això, Macip insisteix que cal diferenciar les conseqüències habituals d’administrar un fàrmac amb les que són greus.

L’investigador explica que el malestar, la sensació de grip, els refredats o el cansament són efectes secundaris habituals i no cal preocupar-se. Només cal estar al cas en circumstàncies molt concretes:

En el cas de les trombosis, els símptomes que ens poden posar en alerta són dolors molt intensos al cap i a l’abdomen
Salvador Macip

“Durant les vacances ens hem relaxat”

Mentre segueix el pla de vacunació, el nombre de contagis continua en augment. Els experts alerten que estem entrant a la quarta onada i els hospitals insisteixen que les UCI estan massa plenes. Macip apunta que aquesta nova onada és diferent a les anteriors perquè hi domina la variant britànica: “És més infecciosa i la malaltia és més llarga, per això, si t’ingressen, ets més temps a l’UCI”.

També lamenta que, una vegada més, hi hagi hagut una flexibilització de les restriccions durant Setmana Santa: “Hem tornat a cometre l’error de relaxar-nos amb les vacances”. Recomana reduir la mobilitat i les interaccions socials.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a