Coordinadors de la covid-19 en alguns hospitals de Barcelona adverteixen que les UCI s’ompliran ràpid si es segueix la tendència actual. El coordinador de la pandèmia a l’Hospital de Sant Pau, el doctor Pere Domingo, explica que “partim d’una situació alta amb previsió que les coses vagin a pitjor a partir de la setmana vinent”. Tot perquè abans de Setmana Santa els positius per coronavirus ja van deixar de disminuir i es van convertir en un “replà”, “una situació alta”, afirma el doctor Juan Pablo Horcajada de l’Hospital del Mar. Confirmen, també, que la variant britànica és més transmissible i ara, al Sant Pau, atenen membres del mateix grup de convivència amb més freqüència que fa uns mesos.

Mai havíem passat d’una onada a una altra des d’un replà tan alt
Juan Pablo Horcajada, coordinador de la covid-19 a l’Hospital del Mar

Horcajada alerta d’un problema de saturació de serveis si les UCI s’omplen ràpid amb la quarta onada. El seu homòleg al Sant Pau, Domingo, també apunta el mateix: “Quan un pacient hi ingressa, no hi va per dies, sinó per setmanes“. “La diferència entre els pics i les valls havia estat més marcada entre onades. Ara, la vall entre la tercera onada i la quarta, si li volem dir així, és molt més alta”, afegeix el doctor Domingo, que preveu que els casos comencin a pujar a partir de la setmana que ve.

Els professionals de l’Hospital del Mar fa unes setmanes que atenen entre 25 i 30 pacients en estat crític a causa del coronavirus, mentre que en el pic de la tercera onada n’hi havia uns 35 a les UCI. A l’Hospital de Sant Pau, hi ha uns 20 pacients a l’UCI, uns 30 en la tercera onada.

La variant britànica, més transmissible

Horcajada assenyala que cada vegada atenen més pacients d’entre 40 i 70 anys, incloent els que ingressen a les UCI. “La variant britànica és més transmissible i, si hi ha més contagis, hi ha més ingressos. I també sembla que és una mica més virulenta“, sospesa Horcajada, que també és president de la Societat Catalana de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica.

L’Hospital de Sant Pau, per la seva banda, ha detectat en les darreres setmanes que atén membres de la mateixa família amb més freqüència que fa uns mesos. “Abans venien dos o tres membres del mateix grup de convivència i ara pràcticament venen tots. Ens fa pensar que la variant britànica, com que és més transmissible, afecta de forma més generalitzada una casa“, indica el doctor Domingo.

El que sí que ha canviat respecte dels darrers mesos, expliquen a l’ACN, és que els hospitals ja no reben ancians que viuen a les residències, gràcies a la vacunació massiva en aquest àmbit (92 % de les persones que viuen en residències han estat vacunades amb pauta completa). “Això és un èxit de la vacunació”, recalca Horcajada.