La desescalada de la pandèmia del coronavirus ajudarà, segons els experts, a visibilitzar la violència masclista. És a dir, situacions de violència contra la dona que, durant el confinament total, s’han agreujat, han aflorat de nou o bé la víctima n’ha pres consciència pel fet de conviure amb l’agressor les 24 hores del dia els set dies de la setmana.

Per això, la psicòloga especialitzada en l’abordatge de la violència masclista Alba Alfageme diu que “és molt probable” que hi hagi un augment de les denúncies. Des de l’inici del confinament han baixat un 31 %, mentre que les trucades al 900 900 120 han pujat un 88 %.

Alfageme explica que les fases de desconfinament permeten a les dones guanyar autonomia i “prendre decisions”, cosa que durant el confinament no podien fer perquè estaven tot el dia sota el control del seu agressor. Això, segons la psicòloga, farà augmentar el nombre de denúncies als Mossos perquè es visibilitzaran les situacions patides durant les primeres setmanes de l’estat d’alarma. Ara bé, Alfageme també preveu que durant la desescalada es denunciaran “més situacions de violència -que han tingut lloc en aquesta fase- perquè l’home perd el control sobre la dona”.

Davant la visibilització dels casos, Alfageme demana a l’Administració que actuï ràpid i ofereixi recursos a les dones a mitjà i a llarg termini. Adverteix que si desisteixen i tornen cap a casa amb l’agressor, “seria imperdonable com a societat que lluita contra aquesta xacra”.