Telèfon contra la violència masclista

El govern de Catalunya ha publicat aquest dimecres les actuacions d’atenció a les dones en situació de violències masclistes des de l’inici del confinament pel coronavirus. Del 16 de març fins el 15 de maig, durant dos mesos, “s’han comptabilitzat un total de 913 casos nous de dones en situació de violència masclista als diferents serveis”. També s’han fet “1.113 atencions d’emergència repartides entre el Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA), el Servei d’Informació a les Dones (SIAD) i el Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE), així com 131 atencions per recursos d’habitatge per part dels SARA i SIAD”.

Augmenten un 88 % les trucades

El primer mes i mig

de confinament, el servei permanent telefònic del número 900 900 120 va incrementar un 88 % les trucades respecte als mesos anteriors. Des de la Generalitat assenyalen que “les dues darreres setmanes, a mesura que s’ha anat relaxant el confinament, les trucades han seguit una tendència a disminuir en un 22 %”. En aquest sentit, remarquen que “la setmana del 20 d’abril es van rebre de mitjana 61 trucades diàries i els darrers 15 dies se n’han rebut 48 i 50 respectivament”.

Durant els dos mesos de confinament analitzats, les treballadores del SIE han fet “7.894 atencions telemàtiques a dones en situació de violència masclista”, unes 790 atencions setmanals de mitjana. En el cas de les atencions a infants i adolescents, les professionals han fet 1.614 atencions.

De 36 a 88 casos nous setmanals

L’evolució dels casos nous de violència masclista ha passat de 36 casos, la primera setmana de confinament, a 88 la darrera setmana analitzada. El nombre de situacions d’emergència també ha anat augmentat progressivament, passant de 56 la primera setmana a 126 la darrera. Les derivacions a recursos d’habitatge als SARA i als SIAD s’ha duplicat durant el confinament, passant de 10 a 21.

Un 31 % menys de denúncies que l’any anterior

A l’informe també s’explica que la Direcció General de Policia dels Mossos d’Esquadra ha rebut 1.537 denúncies per violència de gènere, un 31 % menys que el mateix període de l’any anterior. També han registrat 1.957 incidents per violència de gènere, un 33 % menys que el mateix període de l’any anterior.

Impacte del coronavirus en la violència masclista

Des del govern de Catalunya alerten que “l’emergència sanitària per la covid-19 provoca un impacte clar en les dones en situació de violències masclistes i llurs fills i filles”. També assenyalen que “la convivència permanent i forçosa i la mobilitat reduïda poden afavorir situacions de violència”. A més, remarquen que a aquest fet se suma “la dificultat per a la víctima d’accedir a la xarxa de suport que suposa l’entorn familiar, d’amistats, professionals o denunciar”.

Per a aquest motiu, el govern assegura que “a l’inici del confinament va reorganitzar els serveis per poder garantir l’atenció malgrat la dificultat per a la mobilitat i l’atenció presencial”.