Arran de les noves mesures anunciades per la Generalitat per controlar els brots de coronavirus a Barcelona, tres experts dels àmbits legal, sanitari i sociològic reflexionen sobre el tema. Tots tres han coincidit a dir que la millor via és la de fer recomanacions i no aplicar prohibicions.

Pel catedràtic de dret processal Jordi Nieva, un dels drets més concernits amb l’entrada d’aquestes mesures noves és el de la lliure circulació. Aquest dret, assegura Nieva, només es pot suspendre amb la declaració del dret d’alarma, el d’excepció o el de setge i la Generalitat no és competent per declarar cap d’aquests estats. Per Nieva, la Generalitat només pot fer restriccions d’activitats més petites en el dret a la circulació o bé realitzar recomanacions que, segons el catedràtic, són molt més útils per fomentar l’autoresponsabilitat dels ciutadans.

Depèn del que fem ara

Salvador Macip és investigador de la Universitat de Leicester i també de la UOC. Té clar que l’única manera de combatre la pandèmia és mitjançant l’aïllament social i el que s’està intentant evitar per tots els mitjans és que es torni a decretar un estat d’alarma i el posterior confinament. L’investigador creu que tot plegat depèn del que fem a partir d’ara i que, malgrat que el govern no ha fet la seva feina, ara ens toca fer el que ens diuen.

La responsabilitat del col·lectiu

Segons el sociòleg Ricardo Klein, sempre és millor recomanar i no tant prohibir encara que reconeix que, si com a societat o col·lectiu no som capaços d’identificar el que ens estan recomanant, llavors lamentablement en molts casos haurà d’arribar aquesta prohibició.