L’Ajuntament de Barcelona engega una estratègia municipal per combatre el sentiment de soledat entre els ciutadans, que s’ha intensificat especialment arran de la pandèmia del coronavirus. Segons una enquesta que s’està fent aquests dies a la gent jove, un 7 % dels nois i noies d’entre 16 i 24 anys se senten sovint sols. És la franja d’edat, juntament amb els majors de 65 anys (6,5 %), en què aquest percentatge és més elevat. Segons el regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat, Joan Ramon Riera, les dades posen de manifest la necessitat de traslladar a la ciutadania que aquest és un sentiment “profundament transversal” i que, contràriament al que es pot pensar, afecta gent de totes les edats.

Es constitueix un Consell Assessor Científic

El consistori ha constituït aquest divendres al matí un Consell Assessor Científic que elaborarà una estratègia d’actuació al llarg d’aquest 2020, amb l’objectiu de poder presentar-la el gener del 2021. En aquest consell participaran més de 150 representants, tant d’entitats com d’experts a títol individual. Entre les línies de treball hi ha sensibilitzar sobre la soledat, eliminant tabús i lluitant contra l’estigma que representa, oferir recursos a la ciutadania per poder-la combatre i, fins i tot, repensar la ciutat i els seus espais per promoure la comunicació i els punts de trobada.

Un sentiment que afecta totes les edats

A Barcelona el 2019 hi havia 205.539 llars unipersonals, un 13 % més que el 2004. Això vol dir que a una de cada tres llars de la ciutat (31 %) hi viu una persona sola. Aquesta és, de fet, una tendència a l’alça a tot Europa, especialment als països del nord del continent amb un 40 % de mitjana. Per sentir-se sol, però, no cal viure sol. De fet, un 13 % dels infants d’entre 10 i 12 anys assegura no estar del tot segur que es preocupin per a ells i el 26,5 % sent que no té suficients amistats. També és rellevant que el 27 % dels adolescents d’entre 13 i 19 anys diguin que normalment estan sols, i que el percentatge pugi al 41 % quan els pares són d’origen immigrant.

Un 15 % dels barcelonins sols durant la pandèmia

Tot i que no hi ha dades específiques que reflecteixin la soledat durant la pandèmia, el consistori sí que ha constatat que un 15 % dels barcelonins va viure el confinament sol a casa. Tot i això, les dades sobre la duresa d’aquesta situació no són gaire diferents dels que la van viure acompanyats. Un 40 % dels que van viure sols asseguren que el confinament era molt o bastant dur, mentre que, entre els que ho van viure acompanyats, el percentatge va ser del 45 %.