Aquest dilluns, el Banc de Llet Materna reprèn la recollida de llet de les donants, després de gairebé dos mesos d’interrupció del servei per la crisi del coronavirus. La pandèmia ha obligat també a adoptar noves mesures de control i higiene per evitar que la llet es contamini. La responsable del Banc de Llet, Vanessa Pleguezuelos, explica que “ja demanàvem a les mares unes pautes d’higiene més estrictes abans del coronavirus però ara demanem que portin mascareta durant tot el procés d’extracció i que netegin l’envàs amb un paper de cuina impregnat d’alcohol“. El procés acaba després de deixar assecar l’alcohol en una superfície neta, posar l’etiqueta i congelar l’envàs de llet.

Abans de la irrupció del coronavirus tenien 59 donants actives, en les darreres setmanes algunes d’elles ja han començat a treure’s llet perquè aquesta setmana la passin a recollir al seu domicili o al lloc de feina. Ara, amb la situació excepcional, també volen reduir els desplaçaments de les mares i han simplificat el procés de fer-se donant: “Fem l’entrevista telefònicament i l’analítica en lloc de fer-la a l’hospital li donem l’opció d’anar a un punt de donació de sang per evitar desplaçaments a les mares lactants”.

Les reserves són baixes

Des del Banc de Llet Materna expliquen que durant aquest període de confinament han garantit el subministrament de llet a tots els nadons prematurs extrems de Catalunya: “Ara tenim reserves per a un mes, i amb les recollides que tenim programades podrem augmentar-les, però ens calen més mares donants”. El naixement de nounats prematurs durant aquest període de confinament no s’ha aturat i la llet materna és necessària per alimentar-los en els primers dies de vida.