Estudiants i docents han hagut d’adaptar-se a l’estat d’alarma i fer el tercer trimestre del curs 2019-2020 des de casa. Els més perjudicats, però, han estat els alumnes de segon de batxillerat. S’han de preparar per a la selectivitat, la porta d’accés a la universitat, i les circumstàncies no els ho estan posant fàcil. Encara hi ha interrogants que han de resoldre, però un dels que més els angoixa és saber en quines condicions començaran la carrera que volen estudiar.

“Demanaria més informació de les universitats”

Durant aquestes setmanes s’ha especulat molt sobre les condicions que marcaran la tornada a les classes. Algunes universitats han apuntat la idea de fer el primer trimestre en línia, però el que més amoïna els futurs alumnes és si acceptaran menys estudiants que d’altres anys.

El Sergio Jimeno vol entrar a enginyeria física. Ara necessita un 12,3, però tem que la nota de tall pugi: “Fa una mica de por pel fet que, si redueixen el nombre d’alumnes per classe, el nombre de places es reduirà i, per tant, la nota de tall pujarà”. Per això, demanen més informació per part de les universitats i que, així, puguin intuir què els espera.

Constància i perseverança per estudiar a casa

Els alumnes de segon de batxillerat saben que no poden abaixar la guàrdia i que han d’estudiar cada dia. Reconeixen que és complicat fer classes en línia i estudiar en aquestes condicions i molts estan preocupats per si aniran a la selectivitat ben preparats. L’Alícia Pacheco vol entrar a infermeria: “Al principi semblava molt difícil pensar que hauria d’estudiar des de casa, sola i sense el professor.”, però afirma que la clau és organitzar-se.

Com i quan serà la selectivitat?

Tot i les incerteses que envolten la selectivitat, de moment, els alumnes de segon de batxillerat saben que han d’estudiar tot el temari, tant si l’han fet a casa com a classe. Cada escola organitza el contingut del curs en l’ordre que vol, per tant, no tots els alumnes han fet el mateix a classe. Per això, l’organització de les PAU ha decidit no eliminar cap tema de l’examen. Alguns professors, però, consideren que s’hauria d’estudiar la particularitat de cada centre i adaptar les proves.

La data de la selectivitat també penja d’un fil. Per ara, està prevista entre el 7 i 9 de juliol, tot i que s’ha posat sobre la taula la possibilitat de fer-la al setembre, després de l’estiu. És una opció que els estudiants no veuen amb bons ulls perquè voldria dir que no tindrien vacances i que s’endarreriria l’inici del curs universitari.