Els periodistes Jordi Évole i David Fernández s’han assegut a la taula per debatre sobre l’1-O, un any després. Ho han fet en el marc dels debats organitzats per l’Ajuntament per commemorar el primer aniversari del referèndum. Évole ha remarcat la necessitat de fer “autocrítica” i també de “recosir ferides”, mentre que David Fernàndez ha recordat l’actitud “admirable del poble” aquella jornada. Entre el públic, l’alcaldessa, Ada Colau, i el tinent d’alcalde de Drets Socials, Jaume Asens.

Condemna de l’actuació policial

Les discrepàncies entre Jordi Évole i David Fernàndez s’han fet evidents al recordar la jornada. El cupaire ha criticat amb duresa l’actuació policial d’aquell dia. Évole s’ha sumat a aquesta condemna i ha criticat ” els mitjans de comunicació de Madrid, que només han ofert una versió dels fets”. Malgrat això, el periodista ha demanat també  fer “autocrítica aquí” i ha recordat que en casos com el d’Esther Quintana la conselleria d’Interior “tampoc no va estar al nivell.”

Évole també ha volgut destacar que l’1-o va fer “somniar moltes persones” i ha destacat “l’admirable entrega que ho va fer possible”. Però també ha volgut afegir, que ara cal “recosir ferides que ha obert l’1-O” i que fan que “abans de venir a un col·loqui com aquest s’hagi de pensar què dius i anar amb peus de plom pel que després et diran.”

David Fernàndez ha fet èmfasi en la vessant més èpica d’una jornada en què “es va veure la força d’un poble.” I ha volgut destacar la transversalitat de la jornada, en què ha assegurat que van votar “des de l’extrema esquerra fins a la dreta liberal”.

Institucions “podrides i contaminades”

La magistrada Victòria Rosell també ha participat del debat i ho ha fet per criticar el paper de l’Audiència Policial en el procés obert als polítics independentistes presos i als dirigents de les entitats. Ha assegurat que ha evidenciat la “falta de separació dels poders de l’Estat”. Rosell, a més a més, ha aprofundit en la “degradació dels poders i institucions de l’Estat”, que creu que “s’han podrit i contaminat” des de la Transició.