Nous arxius de les càmeres de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil l’1 d’octubre.  Els vídeos i els àudios, gravats per les seves  càmeres GoPro i difosos per l’ACN, mostren la reacció dels agents i els seus comandaments abans, durant i després de les intervencions als col·legis electorals. Hi apareixen tres centres de votació de Barcelona: el CAP Guinardó, l’Escola Mare Nostrum i la dels Horts de rambla de Prim. Aquestes imatges se sumen a les publicades pel ‘Diario.es’ fa tan sols tres dies de les càrregues policials a l’Escola Mediterrània i de l’Escola Ramon Llull. 

CAP Guinardó

A la gravació, s’hi pot veure com els policies es preparen a les furgonetes i un cap els anima: “Vinga, senyors, anem cap a dins”. Poc després, amb un megàfon, la policia avisa els ciutadans: “Atenció, la policia intervindrà per ordre del TSJC”. A les portes del mercat i l’ambulatori, la policia hi troba desenes de persones, i intervé amb força per desallotjar-les. De fet, els agents ho criden: “Tenim la força, tenim la força!”, diu un d’ells. “Només volem votar!”, els crida un ciutadà. Posteriorment, es veu com agafen per la cara una senyora i l’estiren per la boca per treure-la de davant de la porta de fusta d’on s’havia agafat.

Un cop dins, un dels policies resumeix la missió: “Una volta ràpida i, si no trobem res, marxem. Aquí això és impossible”. Els agents pugen escales i, al final, no saben si continuar buscant. “Jo crec que ja… no ho sé, mirem sota dels pupitres?”, diu un. “15 minuts més”, li responen. En l’intent per trobar les urnes, els agents interroguen una senyora i reclamen insistentment que els digui on són. Ella està molt nerviosa i diu que no ho sap i que ni tan sols havien començat a votar. Un dels agents amb casc li crida molt fort i a pocs centímetres de la cara: “Que on són les urnes!”, crida. Finalment, troben urnes i paperetes en un lavabo.

Escola Mare Nostrum, al passeig de Valldaura

A l’Escola Mare Nostrum, al passeig de Valldaura, al districte de Nou Barris, es pot sentir com un policia informa els seus superiors que uns mossos d’esquadra que són a la vora “estan aquí amb els telefonets informant”. Ja a dins del col·legi es pot veure agents antiavalots i de la policia judicial davant de meses electorals, amb els seus membres asseguts, callats i amb el DNI damunt la taula. Un dels agents diu als membres de les meses que ells també volen “fer les coses en pau”. “Si ens hi deixessin entrar, li asseguro que els convidaríem a cafè”, afegeix. S’enceta un petit diàleg però un agent el talla en sec tot dient: “No procedeix una discussió política, perquè no és la nostra professió”. Ja fora de l’escola un altre cop, un dels comandaments crida als seus subordinats que no parlin amb ningú, mentre un agent intenta dialogar amb un ancià que els escridassa.

Escola els Horts, a la rambla de Prim

A l’Escola els Horts de la Rambla Prim, els agents, un cop a l’interior obren un fals sostre per buscar urnes i material electoral. També rebenten una porta a cops de mall, entren en un despatx i comencen a escorcollar la sala, plena de carpetes, armaris i altre material escolar.

“Com empenyien els fills de puta”, assegura un agent de la Guàrdia Civil

Entre els arxius publicats també hi ha l’actuació policial a l’Escola Joan Bruguera de Girona i al municipi de Sant Martí Sesgueioles, a l’Anoia. Es pot escoltar l’estat d’ànim dels agents després de la intervenció. “Hòstia puta, quin embolic! No podíem amb ells, quina força que tenien!”, diu un agent. Van al cotxe, i se senten indicacions. “Des de darrere fotia la porra cap endins com si no hi hagués demà. I no hi havia collons. I empenyien, i empenyien. Si un no se n’ha anat amb la costella trencada poc li n’ha faltat”, asseguren. “Com empenyien els fills de puta!”, afegeix un altre agent, que felicita els companys per l’actuació: “Heu aguantat de collons”.