La plaça Catalunya de Barcelona ha estat el punt final de la manifestació de policies nacionals de Jusapol d’aquest dissabte. Segons la Guàrdia Urbana, 3.000 persones, entre les quals policies nacionals i guàrdies civils han volgut homenatjar els agents que van participar en l’operació Copèrnic, el dispositiu contra l’1-O i també han demanat l’equiparació salarial per als agents policials d’altres cossos autonòmics. En la convocatòria, han rebut el suport de Ciutadans, VOX, UpyD i Plataforma per Catalunya.

Insults i increpacions

Els Mossos han blindat la plaça de Catalunya per evitar la confrontació amb grups d’independentistes que s’hi han acostat. S’han viscut moments de tensió quan activistes i policies han intercanviat insults verbals.  Mentre que els sobiranistes cridaven “Xusmapol” i cantaven ‘Els segadors’, els policies nacionals i guàrdies civils corejaven “Yo soy español”.

Equiparació salarial i supressió dels Mossos

El sindicat policial Jusapol ha encapçalat la manifestació que ha sortit de la via Laietana, amb una capçalera en què també hi havia una delegació de Ciutadans, VOX, Plataforma per Catalunya i UPyD, que han volgut mostrar el suport a la convocatòria de Jusapol. També han exigit equiparar els sous de tots els cossos de seguretat: “Amb la mateixa feina, mateix sou”, ha exigit una de les representants del sindicat policial.

El president del sindicat policial, Natan Espinosa, ha defensat l’actuació policial l’1-O i ha volgut mostrar el suport “als policies nacionals i guàrdies civils que ho estan passant malament ara mateix a Catalunya”. També han volgut retre homenatge als agents Ciutadans. El diputat de la formació, Miguel Gutiérrez, ha recordat els agents que “ara fa un any van ser vexats”.  En declaracions als mitjans, el secretari general de VOX, Javier Ortega Smith, havia demanat en declaracions als mitjans l’eliminació del cos dels Mossos d’Esquadra

Des de la via Laietana, la manifestació ha intentat arribar a la plaça de Catalunya pel carrer de Fontanella, però un grup d’activistes els ho ha impedit. Finalment hi han arribat per la ronda de Sant Pere.

Els sindicats majoritaris se n’han desmarcat

Els quatre sindicats amb més representació en el sector policial s’han distanciat de la manifestació convocada avui i han explicat en un comunicat que els sembla “inoportuna, ambigua i populista”. El Sindicat Unificat de Policia (SUP), la Confederació Espanyola de Policia (CEP), la Unió Federal de Policia (UFP) i el Sindicat Professional de Policia (SPP) han demanat que es deixi les els cossos de seguretat de l’estat al marge del debat polític.

Un portaveu dels sindicats signants ha reclamat que “posades en escena com la d’avui a Barcelona perjudiquen la consecució de la normalització que, els membres de la Policia i la Guàrdia Civil destinats a Catalunya els 365 dies de l’any igual que la resta de la ciutadania, persegueixen”. Lamenten que avui alguns dels seus companys han estat seguits fins els seus cotxes i acorralats, diuen, per grups d’independentistes, ruixats amb gas pebre i fins i tot s’han arribat a agressions físiques”.